Πολιτική

Εκλογές πριν από το Πάσχα μελετά η κυβέρνηση

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις αρχές Απριλίου, και στις αρχές Μαΐου οι δεύτερες

Εκλογές πριν από το Πάσχα μελετά η κυβέρνηση
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αδιευκρίνιστο παραμένει το βάθος του εκλογικού ορίζοντα, με τον πρωθυπουργό να κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στην ημερομηνία της κάλπης.

Οι εισηγήσεις που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο πιέζουν για «χειμωνιάτικες» εκλογές, με το επιχείρημα να καρπωθεί η κυβέρνηση το δημοσκοπικό προβάδισμα παρά τη μικρή φθορά που καταγράφεται και να μην αποτυπωθεί σε απόλυτο βαθμό η όποια επίπτωση στις τσέπες των πολιτών από το αυξημένο κόστος θέρμανσης, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Παράλληλα, θα έχει δοθεί «ανάσα» από την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ για τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες, την αύξηση στις συντάξεις ύστερα από 12 χρόνια, και θα έχει καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους. Ωστόσο, το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του Ιανουαρίου «δείχνει» να έχει «καεί», καθώς ακόμα και τα ψηφοδέλτια βρίσκονται υπό σύνθεση, συνεπώς οι υποψήφιοι δεν θα έχουν χρόνο για να «τρέξουν» σε προσωπικό επίπεδο τη συλλογή ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, που στόχο έχουν την ανανέωση και τη διεύρυνση, είναι ακόμη αρκετές. Ο Γιάννης Μπρατάκος, που έχει τον πρώτο λόγο, και οι Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης, βάζουν και βγάζουν ονόματα από τις λίστες.

Παράλληλα, επιχειρείται να αποδώσει περισσότερους καρπούς η εγγραφή στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών των Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., η οποία στόχο έχει την περαιτέρω ενεργοποίηση των προξενείων αλλά και των «γαλάζιων» κομματικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Ένας παράγοντας, επίσης, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι και η απόσταση της μίας κάλπης από την άλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την πρόθεση να συντμηθούν οι χρόνοι ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις αρχές Απριλίου, και αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, οι δεύτερες. Το σκεπτικό είναι πως αφενός θα γίνει πράξη αυτό που επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας και θα τηρηθεί η θεσμικότητα, και αφετέρου ο χειμώνας, και μαζί οι δυσκολίες που αναμένονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεραστεί.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες η χώρα κινείται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς. Καταλύτης ήταν και η περίφημη, πια, φράση «μυρίζει εκλογές», που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη περιοδεία του στην Καλλιθέα. Κομματικά κλιμάκια σαρώνουν τη χώρα προκειμένου να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχίζει δυναμικά περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου η Τρίπολη, και στη συνέχεια, στις 17 του μήνα, η Λάρισα, ενώ θα ακολουθήσουν η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. «Πιλότο» όλων αυτών των επισκέψεων αποτελεί η Πάτρα, όπου στο τέλος της περιοδείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου α λα ΔΕΘ. Το στοίχημα για την κυβέρνηση όσον αφορά στις πρώτες κάλπες είναι αφού επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό το οποίο θα την οδηγήσει στις δεύτερες εκλογές στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Με απλά λόγια, οι πρώτες εκλογές θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για τη δεύτερη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν και δεν θεωρείται τυχαίο το ποσοστό 37%-38% στο οποίο αναφέρθηκε από το Λονδίνο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Οι επιτελείς του μελετούν τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές, και εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Δείτε επίσης