Πολιτική

Κυβέρνηση σε τράπεζες: Δώστε περίοδο χάριτος, πάγωμα δόσεων και μεγαλύτερη επιδότηση

Οι τράπεζες δίνουν 50% μείωση στην αύξηση του επιτοκίου

Κυβέρνηση σε τράπεζες: Δώστε περίοδο χάριτος, πάγωμα δόσεων και μεγαλύτερη επιδότηση
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αποφασισμένη να βρεθεί λύση στο θέμα της στήριξης των δανειοληπτών αλλά και των πολιτών που πιέζονται λόγω της πληθωριστικής κρίσης εμφανίζεται η κυβέρνηση, και μάλιστα με τους δικούς της όρους.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των τραπεζών ζητήθηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να βάλει πλάτη και να συμβάλει ενεργά στην κυβερνητική επιχείρηση-«σωσίβιο» για τους αδύναμους, κυρίως, οικονομικά πολίτες, προκειμένου να αντέξουν την πίεση που υφίστανται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος που προκαλεί η συσταλτική νομισματική πολιτική.

Επιδότηση του 50% της επιπλέον αύξησης που έχουν πάρει τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ανακοίνωσαν οι τράπεζες στον υπουργό Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ζητά πιο γενναίες παρεμβάσεις για τους ευάλωτους αλλά συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες και προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης στο ύψος της δόσης, αναμένεται να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις εποπτικές Αρχές της Φρανκφούρτης, και συγκεκριμένα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Εφόσον, το σχέδιο πάρει την έγκριση του επόπτη, η ισχύς του αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιδότηση της δόσης, η περίμετρος των δικαιούχων εκ των πραγμάτων και στα πλαίσια της εφαρμογής των εποπτικών κανόνων, θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα, κρατικής όμως, επιδότησης που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Το μέτρο στήριξης θα αφορά 25.000-30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα εφαρμοσθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό συζητήθηκαν: 

-Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών.

-Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών, με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

-Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα.

-Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με επενδυτές στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία στους δανειολήπτες, με την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την στήριξη της Οικονομίας και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων - νοικοκυριών.

Δείτε επίσης