Πολιτική

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστροφή στην Ελλάδα με ίδρυση παραρτήματος του Βρ. Μουσείου

Λύση για να είναι και οι δύο πλευρές καλυμένες και ικανοποιημένες

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστροφή στην Ελλάδα με την ίδρυση παραρτήματος  του Βρετανικού Μουσείου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αποτελούν μήλον της έριδος για δεκαετίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βρετανία, για να επιστραφούν εκεί που ανήκουν δηλαδή στη χώρα μας, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μεσοβέζικη. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Ελληνική κυβέρνηση αλλά και το Βρετανικό Μουσείο το οποίο επικαλείται διάφορους λόγους και νόμους για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Μια από τις λύσεις που συζητούνται είναι να ιδρυθεί παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», δηλώνοντας ότι γίνονται προκαταρκτικές συνομιλίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.

Για αυτό λοιπόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ''Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα''», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1.

Παράλληλα, και πάλι μιλώντας στον ΑΝΤ1, Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι: «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Δείτε επίσης