Πολιτική

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις με τα Τίρανα για την ΑΟΖ

Επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε χωριά της Βορείου Ηπείρου ύστερα από 32 χρόνια

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις με τα Τίρανα για την ΑΟΖ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του πρωθυπουργού το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου στην Αλβανία, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διαδραματίσει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά αυτή την περίοδο που τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στα Τίρανα ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τετ α τετ με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου, με στόχο την επιτάχυνση των συζητήσεων, ώστε Ελλάδα και Αλβανία να υπογράψουν σύντομα συνυποσχετικό για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, γεγονός που αποτελεί σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου Χειμάρρα και Δερβιτσάνη, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Βόρειο Ήπειρο, καθώς πριν από 32 χρόνια την επισκέφθηκε ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας στο χωριό Δερβιτσάνη της Δρόπολης.

Δείτε επίσης