Πολιτική

Κώστας Σκρέκας: Ο επόμενος χειμώνας (2023-24) θα είναι πιο δύσκολος

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Κώστας Σκρέκας: Ο επόμενος χειμώνας (2023-24) θα είναι πιο δύσκολος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η κατάλληλη στιγμή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, είναι τώρα, με δεδομένο τη μειωμένη τιμή του, τις ευνοικές καιρικές συνθήκες αλλά και τις γεμάτες Ευρωπαικές αποθήκες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο επόμενος χειμώνα (2-23-2024) θα είναι πιο δύσκολος σε σχέση με τον φετινό.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά πλήρωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην Ευρωπαική Ένωση την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

«Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και τη χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία», επισήμανε ο Κ. Σκρέκας.

Μέχρι το 2030 το 80% της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες λύσεις ενέργειας που δεν είναι άλλες από τις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για τη μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας, με τελικό στόχο ως το 2030 το 80% της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, τη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, καθώς και το νέο πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, που είναι υπό κατασκευή

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere, που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ, Άντριου Γουόκερ (Andrew Walker), χαρακτήρισε την Ελλάδα σημείο-κλειδί για τον εφοδιασμό των Βαλκανίων, σε επίπεδο που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί τα προηγούμενα λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Γουόκερ συνολικά η Ευρώπη θα μειώσει εφέτος τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου αυξήθηκαν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα, σε επίπεδο-ρεκόρ. «Βοηθούμε την Ευρώπη να κρατήσει τα φώτα και κυρίως τη θέρμανση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, Κωστής Σιφναίος, επεσήμανε ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2024.

Σκοπός του πλωτού σταθμού να υποστηρίξει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο των αγορών της κεντρικής Ευρώπης και σε δεύτερο χρόνο της Ουκρανίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κενού από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η Αλεξανδρούπολη τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων ως αξιόπιστο ηγέτη», τόνισε.

«Συζητάμε με Έλληνες και ξένους επενδυτές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για συμμετοχή και μάρκετ τεστ και για κλείσιμο δυναμικότητας σε σταθμούς υγροποιημένου αερίου. Βλέπουν ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Πριν από λίγα χρόνια συζητούσαμε μόνο για την ελληνική αγορά, τώρα μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή και για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου» δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης ο εταίρος της Deloitte.

Δείτε επίσης