Πολιτική

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Τίρανα και η «συγνώμη» Ράμα

Πότε θα «κλειδώσει» η παραπομπή της ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας στην Χάγη

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Τίρανα και η συγνώμη Ράμα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, διμερή θέματα, έντονο παρασκήνιο, επαφές με προοπτικές για σύσφιξη των οικονομικών και όχι μόνο σχέσεων και μια ηχηρή συγνώμη είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα με αφορμή την Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Το πρωί της Τρίτης το κλίμα βάρυνε μια δήλωση που έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Euroactiv ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την ΕΕ για να μπει στους κόλπους της.

Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε αποφασισμένη να μην δώσει σημασία σε αυτή την δήλωση – άλλωστε το είπα ξείπα – χαρακτηρίζει τον Αλβανό ηγέτη και έριξε το βάρος σε αυτό, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας έναντι της Τουρκίας: την επίτευξη συμφωνίας για προσφυγή στην Χάγη με την υπογραφή συνυποσχετικού για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η προσφυγή στη Χάγη θα αποτελούσε απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων», τόνισε ανώτατη διπλωματική πηγή.

Η συγνώμη, η αποθέωση και… ο Τσίπρας

Η στάση της ελληνικής πλευράς δικαιώθηκε απόλυτα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε και συγνώμη από τον Έντι Ράμα αλλά και ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός.

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».

Οι δηλώσεις του Έντι Ράμα έγιναν πριν κλείσουν οι πόρτες πίσω τους για διευρυμένες συνομιλίες και ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαμηλούς μεν τόνους αλλά δείχνοντας την ενόχλησή του θα έθετε στον Αλβανό ομόλογό του το θέμα της προκλητικής δήλωσης εκ μέρους του Ράμα για την Ελλάδα.

Η Αθήνα βλέπει ως ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων την υπογραφή μιας συμφωνίας για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σταδιακή πρόοδος καθώς οι εκκρεμότητες σε τεχνικό επίπεδο ως επί το πλείστον έχουν κλείσει. Τα περισσότερα που πρέπει να γίνουν ειδικά σε αυτό το επίπεδο είναι από την αλβανική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως έχει γίνει προεργασία από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος έχει προχωρήσει σε όλες τις επαφές με κάθε πτέρυγα της αλβανικής Βουλής.

Χρονικά, μάλιστα, τοποθετούν το «κλείδωμα» του συνυποσχετικού μέσα στους επόμενους μήνες, πριν τις εθνικές εκλογές στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στις συναντήσεις του και τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ. Επεσήμανε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία σηματοδότησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη του περασμένου Ιουλίου, ενώ επισημάνθηκε ο θετικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.

Δείτε επίσης