Πολιτική

Μηνύματα «γαλάζιας» ενότητας από το Ίδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» λίγο πριν τις εκλογές

Μίλησε για όλους και για όλα- Άσκησε κριτική, επαίνεσε αποφάσεις του πρωθυπουργού αλλά ζήτησε και απαντήσεις για τις υποκλοπές

Μηνύματα «γαλάζιας» ενότητας από το Ίδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» λίγο πριν τις εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μηνύματα «γαλάζιας» ενότητας εκπέμπονται απόψε στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνη Σαμαρά», η οποία πραγματοποιείται στο θέατρο Παλλάς και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του πολιτικού κόσμου.

O Αντώνης Σαμαράς από το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του, έστειλε μήνυμα ενότητας λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, προς όλα τα γαλάζια στελέχη τα οποία έδωσαν σύσωμα το παρόν στην εκδήλωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πολιτικά τεκταινόμενα εντός και εκτός συνόρων, άσκησε κριτική σε αρκετά οικονομικά ζητήματα που αφορούν την φορολόγηση, την ενεργειακή κρίση, τον καλώς γινομενο εξοπλισμό της εθνικής μας άμυνας με τα Γαλλικά Ραφάλ, μίλησε για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ευρωπαικής Ένωσης, μίλησε για τα Ελληνοτουρκικά αντιπαραβάλλοντας τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει απαντήσεις και για το θέμα των υποκλοπών.

εκδήλωση

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς αποσαφήνισε ότι παραμένει μάχιμος πολιτικός τονίζοντας ότι "πολιτισμός και πολιτική είναι ξεχωριστά αλλά όχι ασυμβίβαστα πράγματα μεταξύ τους".

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μελοποίησε το Άξιον Εστί παρά την διαφορετική τους ιδεολογία. Μερικά χρόνια αργότερα ο αριστερός Θεοδωράκης μελοποίησε ποίημα του Γιάννη Ρίτσου και προέκυψαν τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας.

Αυτό δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον που σήμερα μένει ασυγκίνητος από την λέξη πατρίδα. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε έναν τωρινό εθνομηδενιστή ότι παλαιότερα αριστεροί και δεξιοί δάκρυζαν μαζί.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι πολιτισμός δεν είναι απολιτικός γιατί γίνεται μάχη των ιδεών σημειώνοντας ότι την μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Στις μέρες μας ο δυτικός πολιτισμός δέχεται επίθεση που επιδιώκει την ακύρωσή του, συμπλήρωσε.

"Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα και να φέρνει μαζί του ο καθένας όσα εγκατέλειψε στην χώρα του και εμείς αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε στα δικά του ήθη και έθιμα. Τους αληθινούς πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους νόμιμους μετανάστες τους σεβόμαστε αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο και την εργαλειοποίηση αυτών των ανθρώπων δεν τους δεχόμαστε. Ούτε αυτούς που τους βοηθούν" είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έκανε λόγο για μάστιγα που υπονομεύει την Δύση "και υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η απόλυτη παρανομία και το δουλεμπόριο είναι προοδευτικότητα".

εκδηλ1

Παντού, -σημείωσε- οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως δικαιωματιστών και ψευτοπροοδευτικών που θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και να ντρεπόμαστε γι αυτά που είμαστε υπερήφανοι, για την πατρίδα, την θρησκευτικότητά μας και την πατρίδα μας.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στους Ουκρανούς που παλεύουν για την πατρίδας τους αλλά και για την Ελλάδα που δίνει τον δικό της αγώνα απέναντι στην Τουρκία:

"Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που παλεύουν για την πατρίδα τους αλλά εμείς γιατί δεν κάνουμε το ίδιο για την δική μας; Για την Τουρκία που έχει εισβάλλει στην Κύπρο είναι δυνατόν να μην λέει κανείς κουβέντα; Όποιος αναφερθεί στο γεγονός βαφτίζεται εθνικιστής, είπε και τόνισε ότι εγώ όταν η Χρυσή Αυγή εγκλημάτισε την έστειλα στην δικαιοσύνη σιδεροδέσμια. Άλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο η αγάπη για την πατρίδα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Για τον αγνό πατριωτισμό μας δεν μπορεί κανείς να μας κάνει να ντρεπόμαστε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην απαίτηση της τρόικας να πάει όλη η περιουσία της χώρας σε ένα Υπερταμείο. "Εγώ δεν το δέχθηκα αλλά άλλοι στην συνέχεια το δέχθηκαν".

"Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έχει γίνει κανονικότητα, τόνισε και είπε ότι πολλές πολιτικές ηγεσίες τρέφονται από ψευδαισθήσεις. Στην Ευρώπη πίστευαν ότι το φτηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε στην περιοχή αυτονομία και όταν εμείς η Ελλάδα είπαμε στους εταίρους μας ότι υπάρχουν κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και θα μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία δεν έδωσαν καμία σημασία.

Οι περισσότεροι έστρεψαν αλλού τα μάτια. Ο ρώσικος καινούριος αγωγός τους γοήτευσε. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και είχαν μια μαζική τύφλωση. Όταν άρχισαν οι Τούρκοι να απειλούν με το τουρκολυβικό μνημόνιο πως αντέδρασαν οι Γερμανοί; Όταν η Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο έδειξαν αλληλεγγύη; Όχι συνιστούσαν ψυχραιμία και υπομονή και διάλογο με τον πειρατή. Και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία από την οποία ήταν εξαρτημένοι. Αυτό είναι το απόλυτο θέατρο του πολιτικού παραλόγου", σημείωσε.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είπε ότι αυτό που προτείνει η Ευρώπη είναι τόσο υψηλό σαν να μην υπάρχει.

H Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

Έγιναν σωστά έγιναν και λάθη

Μιλώντας για τα όσα γίνονται στο εσωτερικό της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν σωστά υπήρξαν λάθη αλλά και μισές δουλειές.

«Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μιλώντας για τα οικονομικά της χώρας ο κ. Σαμαράς πρότεινε την μη φορολόγηση των νέων επενδύσεων για πέντε χρόνια.

«Καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει αυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. «Θα προτείνω κάτι τολμηρό: Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η ΕΕ ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Μιλώντας για το δημογραφικό ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το κορυφαίο θέμα της χώρας σημειώνοντας: "Και μην μας πουν κάποιοι την απαράδεκτη άποψη ότι η λύση για το δημογραφικό είναι το μεταναστευτικό».

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Novartis είπε πως κατηγορήθηκαν άδικα δέκα πολιτικά πρόσωπα που δικαιώθηκαν. "Εμείς το ξέραμε, ότι είμασταν αθώοι, αλλά μας διέσυραν" είπε χαρακατηριστικά.

συγκε

Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές - θα ήταν αδιανόητο

Μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι' αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να επικαλούμαστε το απόρρητο. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα».

Αναφορά έκανε και για την συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης.

«Είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης η συγκυβέρνησή μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό αλλά εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια ιστορία».

Έχει ήδη ανατραπεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για την συμφωνία των Πρεσπών ο Αντώνης Σαμαράς ανέφεε ότι η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. "Δεν υπήρχε ένας Κ. Καραμανλής για να θέσει βέτο. Η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί με την ίδρυση του κέντρου για την Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!

Οι υψηλές παρουσίες στην εκδήλωση

Παρών μεταξύ άλλων, άλλοι τέσσερις πρωθυπουργοί, πλην του ίδιου του κ. Σαμαρά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει. Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα... Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του.

Δείτε live την εκδήλωση


Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού Σαμαρά ανέφερε σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

Σημειώνεται πως παρόντες είναι επίσης οι: Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νότης Μηταράκης, Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, Τζωρτζ Τσούνης, Γιάννης Στουρνάρας, Κώστας Μπακογιάννης, Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μπρατάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παύλος Μαρινάκης Γιάννης Μανιάτης, Στέλιος Πέτσας, Θανάσης Κοντογεώργης, Άννα Ασημακοπούλου, Μάριος Θεμιστοκλέους, Άδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιώργος Κουμουτσάκος , Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Χαρδαλιάς, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Βρούτσης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Ζέττα Μακρή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κώτσηρας, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Στέλλα Μπίζιου, Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Γιάννης Παπαθανασίου, Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Άγγελος Συρίγος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Ρώμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Έντι Ζεμενίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Κυριακού, Μάκης Βορίδης, Ρόδη Κράτσα, Κώστας Μπούρας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

μιτσοτ1

μητσο4

μητσοτ2

Δείτε επίσης