Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή - Μητσοτάκης: «Είστε ψεύτης, δεν υπάρχει predator»

Στα ύψη οι τόνοι δίχως στοιχεία από την αντιπολίτευση - «Ντροπή σας να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργό» - Και «γάντι» για πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Είστε ψεύτης» - «Ουδέποτε προμηθευτήκαμε predator»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου της ΕΥΠ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επτά σημαντικότερα στοιχεία του νομοσχεδίου, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε σειρά ερωτημάτων ως προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο αναφορικά με τον λόγο που άλλαξε τον Ποινικό Κώδικά πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 όσο και σχετικά με το αν επί των ημερών του, γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του κ. Μητσοτάκη για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών καταλογίζοντάς του «θράσος και δειλία». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος «ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Πάντως, αν και ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι, εντούτοις, δεν κατατέθηκαν περαιτέρω στοιχεία από την αντιπολίτευση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

«Έχετε στοιχεία για να λέτε ότι λειτουργούσε το predator στο γραφείο του πρωθυπουργού;»

Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σφόδρα στον κ. Τσίπρα για τους ισχυρισμούς του τελευταίου σχετικά με το predator.

«Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας, Είστε ψεύτης έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και εγώ δεν υπήρξα αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των νόμιμων καναλιών της ΕΥΠ που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το σύστημα predator στο γραφείο του πρωθυπουργού. Έχετε τέτοια στοιχεία; Πάρτε το βήμα και ανεβείτε. Έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το predator στο γραφείο μου;».

«Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ.Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο την γραμματέα μου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Και εν πάσει περιπτώσει για το ερώτημα που μου θέσατε αν εσείς γνωρίζατε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από που το ξέρετε; Δεν θα ρωτάμε ετσι. Πήγατε στον κ. Ντογιάκο. Προσκομίσατε στοιχεία και αποδείξεις; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος και η εισαγγελία. Μπορεί να ψάξει να ρωτήσει και να ερευνήσει. Μπορεί να ψάξει την περίοδο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί;».

«Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει με στοιχεία πραγματικά. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις θα δράσει αναλόγως. Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα σε ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο πράγματι θέτει σε κίνδυνο τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας. Δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη; Εσείς θα το αποδείξετε. Εγώ σας είπα δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης σας γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή αν θεωρείτε ότι σας συκοφαντεί; Για να τελειώσει η συζήτηση».

«Κάντε πρόταση δυσπιστίας, να δείτε πόσο ομοιογενής είναι η ΝΔ»

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το «γάντι» στον κ. Τσίπρα για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο ίδιος ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν «επί των ημερών του γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών;».

«Κύριε Τσίπρα και Σαμαρικός και Καραμανλικός. Επίτευγμα είναι. Η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξη μας ως διχασμένη πέφτει στο κενό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής στη ΝΔ κάντε πρόταση δυσπιστίας να το διαπιστώσετε. Έχει παρέλθει το εξάμηνο και την προηγούμενη την κάνατε για έναν χιονιά. Δεν θα την κάνετε για ένα ζήτημά δημοκρατίας όπως των παρακολουθήσεων;», συμπλήρωσε.

«Μήνυση σε δημοσιογράφο δεν θα γίνει από μένα»

«Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική και ποτέ μου δεν έχω κάνει μήνυση ή αγωγή σε δημοσιογράφο. Από θέση. Μήνυση και αγωγή από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα γίνει. Έγινε το ανάποδο. Μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης γιατί θίχτηκε. Είπα και ξαναλέω ότι το 2016 στήθηκε ένα κανάλι στην Ελλάδα και αποδείχθηκε ότι 10 εκατομμύρια δολάρια διακινήθηκαν για να στηθεί αυτό το δίκτυο καναλιών. Ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικά υπεύθυνος. Ας μου ξανακάνει αγωγή. Όλοι ήσασταν στα εγκαίνια. Που πήγαν αυτά τα λεφτά;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πριν καλά καλά αναφερθείτε σε αυτή την πειστική επιχειρηματολογία ότι πρέπει να κάνω μήνυση και αγωγή στον κ. Βαξεβάνη είχε κάνει tweet. Αυτός σας γράφει τις ομιλίες;».

«Σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού»

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την δευτερολογία του. «Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ».

«Ντροπή σας να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργούς»

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη γιατί; Για να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;

Εχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είχε ήδη επιλεγεί από εσάς να γίνει αρχηγός του στρατού. Τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο ότι διακινούνται άρθρα ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατού θα κάνει κάποιους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να χαίρονται πάρα πολύ».

«Κανείς πρωθυπουργός δεν ξέρει ποιούς παρακολουθεί η ΕΥΠ»

«Μπορείτε να διαβεβαιώσετε κύριε Τσίπρα ότι δεν παρακολουθούσατε κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία, κανέναν δημοσιογράφο; Αν πείτε ότι όχι θα έχετε παρανομήσει γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Γνωρίζατε ή όχι ότι παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας;

Εγώ απάντησα ευθέως και σας ρωτώ: επί ημερών σας είχαν γίνει νομιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δικαστές; Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα.».

«Ποιούς θέλατε να εξυπηρετήσετε, σας κατηγορεί ο υπουργός σας»

«Αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του ποινικού κώδικα. Δεν το είπα εγώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής. Έρχεται και σας κατηγορεί ότι φέρατε έναν ποινικό κώδικα και κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα. Σας κατηγορεί ο υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας».

Τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας είχα μια σειρά από διαφωνίες, είπε ο κ. Κοντονής και πως θα εκτίθετο η κυβέρνηση με τα νταραβέρια που κάνατε με την ολιγαρχία. Και εσείς το βράδυ των ευρωεκλογών βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές. Και μετά κρατάτε την Βουλή ανοικτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με την διαδικασία του κατεπείγοντος έναν ποινικό κώδικα 1.000 σελίδων. Γιατί κ. Τσίπρα; Ποιος θέλατε να εξυπηρετήσετε;».

«Τη δόξα του Πολάκη πολλοί ζήλεψαν στην ΚΟ σας»

«Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως περιμένατε. Την δόξα του Πολάκη πολλοί ζήλεψαν στην Κ.Ο. σας.

Να είστε προσεκτικός όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα. Είστε ο άνθρωπος που έκανε δημοψήφισμα σε μια εβδομάδα. Και έχει δυο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος. Να είστε πιο προσεκτικός.».

«Δεν θα επαναλάβετε όσα εσείς οργανώσατε το 2008»

«Μιλήσατε για άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους. Δεν μου αρέσουν τα επίθετα αλλά αν έψαχναν να βρω μια δήλωση τελευταία που να αποτυπώνει τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας ήταν αυτό που είπατε στην Κοζάνη ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής και αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ. Συνιστώ σε όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της αστυνομίας. Και να ξέρετε ότι δεν θα επαναλάβετε όσα εσείς οργανώσατε το 2008. Αυτά να τα ξεχάσετε. Δεν τα λέω εγώ η κα Παπαρήγα σας τα είπε.

Χαίρομαι που επαναλάβατε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική διακιοσύνη και φαντάζομαι ότι αυτό είπατε και στον κ. Ντογιάκο και αν έχετε πρόσθετα στοιχεία θα τα καταθέσετε στην δικαιοσύνη. Ούτε εγώ, ούτε εσείς ούτε ο κ. Βαξεβάνης μπορούμε να κρίνουμε ότι έγινε στο παρελθόν. Επειδή κάνατε και μια άλλη αναφορά ότι η δημοσιογραφία ερευνά και η δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι δεν βαριέσαι το τεκμήριο της δημοσιογραφικής έρευνας είναι πιο χαμηλό και μετά ας τα ψάξει η δικαιοσύνη. Ας πετάξουμε την λάσπη και μετά αν η δικαιοσυνη αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι δεν πειράζει. Νοβάρτις νούμερο 2. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Στην δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όλοι αν υπάρχουν ευθύνες και οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους.».

Δείτε επίσης