Πολιτική

Εφικτή η αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή - Τα ευρήματα των κυλιόμενων ερευνών 

Οι προϋποθέσεις και τα σενάρια για την κατανομή των εδρών με βάση τον εκλογικό νόμο στις εκλογές του 2023

Εφικτή η αυτοδυναμία την δεύτερη Κυριακή - Τα ευρήματα των κυλιόμενων ερευνών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται στο πρωθυπουργικό γραφείο από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που φτάνουν τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για ευρήματα κυλιόμενων ερευνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώνεται κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Με τη χώρα να έχει ήδη μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο και τον πρωθυπουργό να μετράει τα υπέρ και τα κατά προκειμένου να ανακοινώσει την Κυριακή των εκλογών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η εικόνα που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενθαρρυντική ως προς τον βασικό «γαλάζιο» στόχο της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται μεταξύ 32%-33% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%-26%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με περίπου 11% καταγράφοντας μια σταθερότητα στην περιοχή πάνω από το 10%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής το κυβερνών κόμμα προσεγγίζει την ζώνη της αυτοδυναμίας, χωρίς όμως αυτή την στιγμή οι έρευνες να επιβεβαιώνουν ότι την κατακτά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, το «151» μπορεί να κερδηθεί εάν κάποιος υπολογίσει και την πόλωση που θα καταγραφεί την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.

Τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ του πρώτου ώστε να καλλιεργηθεί το κλίμα που θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε μία δεύτερη θητεία.

Μεγάλο ερωτηματικό πάντως παραμένει το πόσο θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο ενδεχόμενο μίας δεύτερης εκλογικής διαδικασίας καθώς οι πιθανότητες συμπίεσης του θα είναι σημαντικές.

Δείτε επίσης