Πολιτική

Επίδομα και στους ένστολους σωφρονιστικούς και στους πυροσβέστες

Τι ανέφεραν οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Εαυάγγελος Τουρνάς για τα έκτακτα επιδόματα από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής

Επίδομα και στους ένστολους σωφρονιστικούς και στους πυροσβέστες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τους Λιμενικούς και τους Αστυνομικούς έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα θα λάβουν οι Πυροσβέστες και οι Ένστολοι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Από του βήματος της Βουλής τόσο ο υπουργός Προστασίας της Βουλής κ. Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Τουρνάς, ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ οι ένστολοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενώ για τους πυροσβέστες έχει διασφαλιστεί κονδύλι 8 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα δοθεί ως έκτακτο επίδομα.

Η χορήγηση αυτών των επιδομάτων στα σώματα ασφαλείας θα δοθούν δύο με τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, σήμερα το βράδυ στην Βουλή ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Τουρνάς, εξήγγειλε στην Ολομέλεια της Βουλής έκτακτο επίδομα και στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος.

Η εξαγγελία έγινε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημοτική Αστυνομία το οποίο περιλαμβάνει και την τροπολογία για παροχή ποσού 600 ευρώ στους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Τουρνάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ποσό 8 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στους πυροσβέστες.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ποσά θα χορηγηθούν άμεσα και πως η ρύθμιση δεν χρειάζεται να υπαχθεί σε τροπολογία καθώς τα χρήματα θα δοθούν ως «εκτός έδρας».

Τάκης Θεοδωρικάκος: 600 ευρώ και οι ένστολοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Ευαγ. Τουρνάς Έκτακτο επίδομα και στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στην Βουλή νέες διευκρινίσεις για το επίδομα των 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς αλλά και σε ποια ακόμη κατηγορία ένστολων θα δοθεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, στο επίδομα των 600 ευρώ περιλαμβάνονται και οι ένστολοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Μιλώντας στη Βουλή, επί της τροπολογίας του υπουργείου του για τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους αστυνομικούς και λιμενικούς, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι «ένας πολύ μεγάλος αριθμός, που υπηρετεί ως ένστολο προσωπικό στις φυλακές, είναι μέσα στην τροπολογία, και θα πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ».

Σε ότι αφορά τον χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ ο υπουργός προστασίας του πολίτη είπε ότι το εφάπαξ επίδομα στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Λιμενικού Σώματος είναι «ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει. Δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, ούτε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, και δεν γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΕ».

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν 600 ευρώ τώρα, «μία ή δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα», και ότι το ποσό αυτό θα αποτελεί τμήμα του εισοδήματος τους, το οποίο θα δηλωθεί στο φορολογική δήλωσή τους την επόμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη που είπε ότι «στηρίζουμε τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης παρά τον κραυγαλέο προεκλογικό και επιδοματικό χαρακτήρα της», ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «το γεγονός ότι το 2023 έχουμε εκλογές, δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι θα αποτελούσε αιτία για να μη δοθεί αυτό το επίδομα, που με πολύ σκληρή προσπάθεια εξασφαλίσαμε».

Δείτε επίσης