Πολιτική

Qatargate: Συνεχίζονται οι έρευνες στις Βρυξέλλες

Σϋμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η Εύα Καϊλή είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το σκάνδαλο που ταρακουνά την Ευρώπη

Qatargate: Συνεχίζονται οι έρευνες στις Βρυξέλλες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζονται οι έρευνες των Βελγικών αρχών για το κύκλωμα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, με το προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης να κριθεί την Τετάρτη όταν ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι μέχρι τη δίκη.

Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου περιγράφει πως από την έναρξη της επιχείρησης (την περασμένη Παρασκευή) έχουν διεξαχθεί 20 έρευνες -19 σε οικίες, μία στο ευρωκοινοβούλιο.

Από τις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 600.000 ευρώ στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, 150.000 ευρώ στο σπίτι της Εύας Καϊλή και μεγάλο ποσό, που δεν διευκρινίζεται επακριβώς, σε βαλίτσα που φέρεται να είχε στην κατοχή του ο πατέρας της.

Οι αρχές των Βρυξελλών αναφέρουν πως είμαστε στην αρχή των ερευνών χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή κι άλλων αξιωματούχων. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τονίζουν ότι η Εύα Καϊλή είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το σκάνδαλο που ταρακουνά συθέμελα την Ευρώπη..

Στην Ελλάδα

Από «κόσκινο» περνά η εταιρεία real estate, που έφταιξε η Εύα Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι μόλις ένα μήνα πριν και η οποία βρίσκεται επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι, ενώ την ίδια ώρα στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και το πόθεν έσχες του πατέρα της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων, η σύσταση της οποίας έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία καταχωρήθηκε με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και εταίρους την Εύα Καϊλή με ποσοστό 50% και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζ με ποσοστό επίσης 50%. Κανείς από τους δύο, ωστόσο, δεν είναι διαχειριστής της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει δεσμευθεί, όπως και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή, του συζύγου της και των στενών συγγενών της, μετά από μετά από εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Βουρλιώτης κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Για το λόγο αυτό η εντολή δέσμευσης ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεςίες (κτηματολογικά γραφεία).

Την ίδια ώρα, με εντολή του κ. Βουρλιώτη, εξετάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πατέρα της, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται, εκ του νόμου, σε υποβολή των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

πόθεν έσχες

Στα στοιχεία που αφορούν την Εύα Καϊλή, φαίνεται η αύξηση των εισοδημάτων της από το 2012, με αυτά να να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου το έτος 2018. Τα ετήσια εισοδήματα που δηλώνει φτάνουν τις 165 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή είναι ευρωβουλευτής από το 2019.

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις πόθεν έσχες έχει στην κατοχή της 6 ακίνητα, 3 αυτοκίνητα, καταθέσεις ύψους 463 χιλ. ευρώ και επενδύσεις ύψους 2.4 χιλ. ευρώ.

Μάλιστα, οι δηλωθείσες καταθέσεις της αφορούν οκτώ λογαριασμούς:

9.338,94 ΕΥΡΩ – KBC ΒΕΛΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
383.839,24 ΕΥΡΩ – KBC ΒΕΛΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
958,22 ΕΥΡΩ – ΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
20.673,13 ΕΥΡΩ – ΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
37.907,38 ΕΥΡΩ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
384,04 ΕΥΡΩ – ΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
10.089,09 ΕΥΡΩ – ΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
7,65 ΕΥΡΩ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ / ΟΨΕΩΣ / ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Όσον αφορά τα ακίνητα που κατέχει, αφορούν τέσσερα διαμερίσματα και δύο βοηθητικούς χώρους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βέλγιο, από τους οποίους ξεχωρίζει αυτό στο Ψυχικό, το οποίο φαίνεται να αγοράστηκε το 2019 για έναντι 400.000 ευρώ.

Δείτε επίσης