Πολιτική

Ώρα μηδέν για την Εύα Καϊλή - «Δείχνει» τον σύντροφό της για τα λεφτά στις σακούλες

Στον ανακριτή για το σκάνδαλο Qatargate - Κρίνεται η προφυλάκισή της μέχρι τη δίκη - Δηλώνει «αθώα», αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΕ

Ώρα μηδέν για την Εύα Καϊλή - «Δείχνει» τον σύντροφό της για τα λεφτά στις σακούλες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ώρα μηδέν» για την Εύα Καϊλή στη σκιά του μεγάλου σκανδάλου Qatargate, που προκαλεί ισχυρές «σεισμικές δονήσεις» στους κόλπους της ΕΕ.

Σήμερα, Τετάρτη η ίδια, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και οι άλλοι δύο συλληφθέντες για το Qatargate προσέρχονται στον Βέλγο ανακριτή, που θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι μέχρι τη δίκη.

Τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από την ομοσπονδιακή αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών περί διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάζονται το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσουν στον ανακριτή τη δική τους εκδοχή για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Σημειώνεται πως η απολογία της Καϊλή, η οποία δηλώνει «αθώα» και πως «δεν δωροδοκήθηκε ποτέ από το Κατάρ», έρχεται μία μέρα μετά τη σκοαριστική φωτογραφία ντοκουμέντο με τα χρήματα της κατάσχεσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Le Soir.

Η εφημερίδα αποκάλυψε πως στα σπίτια της Καϊλή, του πατέρα της και του Παντσέρι βρέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στις επίσημες ανακοινώσεις της, η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποστηρίζει πως κατέσχεσε 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου -του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι-, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες -του πατέρα της Εύας Καϊλή- και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στην Εύα Καϊλή.

«Τα χρήματα δεν είναι δικά μου»

Στο μεταξύ, τη βασική κατεύθυνση της υπερασπιστικής γραμμής της Εύας Καϊλή παρουσίασε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ξεκινώντας ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε ότι τα χρήματα στις φωτογραφίες «είναι σοκαριστικά όπως τα βλέπουμε» ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτές οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα, ούτε ποιος τα έδωσε».

Αφού σημείωσε ότι συνομίλησε με την Εύα Καϊλή και μεταφέρει τις απόψεις, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό είναι από κατασχέσεις χρημάτων από εννέα άτομα, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κ. Καϊλή.

«Μου είπε ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί από το Κατάρ, αλλά και από κανέναν άλλο στη ζωή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν έχουν καμία σχέση με την κα Καϊλή. Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα».

«Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφος της τα έβαλε. H κα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα» ανέφερε ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος απαντώντας στα σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα για το πως «φυτεύτηκαν» τα χρήματα στο σπίτι της αφού όπως ισχυρίζεται η ίδια δεν είναι δικά της.

Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΕ

«Μίλησα με την κ. Καϊλή. Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της, δεν ήρθαν με αλεξίπτωτο» επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας με νόημα ότι «την προέλευση θα την εξηγήσει ο σύντροφός της. Ένα μέρος των χρημάτων βρέθηκαν στον πατέρα της. Τα είχε δώσει ο σύντροφός της».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα για δωροδοκία στην κα Καϊλή, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΕ (Ρομπέρτα Μετσόλα, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, «η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

» Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

» Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπορέλ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

» Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».

Τί κατέθεσε ο σύντροφός της

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Corriere della serra», η κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, που κατέθετε επί ώρες το Σάββατο, «βοηθούν να ανοίξει μια χαραμάδα που θα επιτρέψει στις βελγικές αρχές να επεκτείνουν ή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να επιβεβαιώσουν όσα έχουν ήδη συγκεντρώσει από μυστικές έρευνες μηνών σε σχέση με το Qatargate».

Πριν από τον Τζόρτζι, ο πατέρας της Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια βαλίτσα «τρόλεϊ» -η οποία περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ- από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες.

«Κάποιος είχε προειδοποιήσει τον πατέρα της Καϊλή»

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι μάλλον παρακολουθούνταν) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραφυλάξουν μπροστά από το ξενοδοχείο, για να αιφνιδιάσουν τον κ. Καϊλή.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -στην πιο σύντομη ίσως απόφαση στην ιστορία του -αποφάσισε να ξηλώσει την Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ. Ο μοναδικός ευρωβουλευτής που καταψήφισε τη σχετική πρόταση είναι ο Κροάτης Μίσλαβ Κολάκουσιτς, ο οποίος μάλιστα έχει ιδρύσει ΜΚΟ κατά της διαφθοράς (!), ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Δείτε επίσης