Πολιτική

Εύα Καϊλή: Αναβολή θα ζητήσουν οι δικηγόροι της – «Δεν γνώριζε για τα χρήματα», λένε

«Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα», λέει ο Μ. Δημητρακόπουλος

Εύα Καϊλή: Αναβολή θα ζητήσουν οι δικηγόροι της – «Δεν γνώριζε για τα χρήματα», λένε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή προτίθενται να ζητήσουν αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη από το δικαστήριο του Βελγίου το οποίο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εκ των συνηγόρων της κ. Καίλή, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης .

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ευας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΙ, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για αυτό το λόγο υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. «Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της» ανέφερε ο δικηγόρος της Ευας Καϊλή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ο κ Δημητρακόπουλος πρόσθεσε πως συμβούλευσε την εντολέα του «να βρίσκεται στο δικαστήριο και να δώσει η ίδια τη μάχη της».

Τι είπε η Ευα Καϊλή στον δικηγόρο της

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ακόμα ότι τα τελευταία δύο 24ωρα έχει πολύωρη επικοινωνία με την Εύα Καϊλή καθώς της δόθηκε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το δικηγόρο της.

Σχετικά με το ακριβές χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της πρώην αντιπροέδρουΚ Ευρωκοινοβουλίου ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι δεν μπορεί να το αποκαλύψει καθώς εντάσσεται στο απόρρητο που ισχύει στην προδικαστική διαδικασία. Επανέλαβε ότι η ίδια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα σπίτι της και όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της «να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους».

Επίσης ο Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην προσπάθεια απομάκρυνσης των χρημάτων, ενεπλάκη στην υπόθεση ο πατέρας της Εύας Καϊλή ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους. Πάντως ο δικηγόρος επικαλέστηκε ξανά το απόρρητο χωρίς να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega είχε αφήσει σαφείς υπόνοιες ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή δεν ανήκουν στην ίδια.

«Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφός της τα έβαλε». Οπως είπε, το συνολικό ποσό προέρχεται από κατασχέσΡεις χρημάτων από εννέα άτομα, από τα οποία κρατούνται τα τέσσερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Καϊλή είπε ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ούτε από το Κατάρ ούτε από κανέναν άλλον στη ζωή της

«Οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα»

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA αποκάλυψε ποια θα είναι η κατεύθυνση της υπερασπιστικής θέσης της κ. Καϊλή.

Αρχίζοντας υπογράμμισε ότι τα χρήματα στις φωτογραφίες «είναι σοκαριστικά όπως τα βλέπουμε» ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτές οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα, ούτε ποιος τα έδωσε».

Αφού σημείωσε ότι συνομίλησε με την Εύα Καϊλή και μεταφέρει τις απόψεις, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό είναι από κατασχέσεις χρημάτων από εννέα άτομα, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κ. Καϊλή.

«Μου είπε ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί από το Κατάρ, αλλά και από κανέναν άλλο στη ζωή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν έχουν καμία σχέση με την κα Καϊλή. Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα».

Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΕ

«Μίλησα με την κ. Καϊλή. Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της, δεν ήρθαν με αλεξίπτωτο» επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας με νόημα ότι «την προέλευση θα την εξηγήσει ο σύντροφός της. Ένα μέρος των χρημάτων βρέθηκαν στον πατέρα της. Τα είχε δώσει ο σύντροφός της».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα για δωροδοκία στην κα Καϊλή, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΕ (Ρομπέρτα Μετσόλα, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, «η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

» Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

» Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπορέλ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

» Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».

Η κατάθεση του συντρόφου της

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Corriere della serra», οι καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, που εξεταζόταν επί ώρες το Σάββατο, «βοηθούν να ανοίξει μια χαραμάδα που θα επιτρέψει στις βελγικές αρχές να επεκτείνουν ή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να επιβεβαιώσουν όσα έχουν ήδη συγκεντρώσει από μυστικές έρευνες μηνών σε σχέση με το Qatargate».

Πριν από τον Τζόρτζι, ο πατέρας της Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια βαλίτσα «τρόλεϊ» -η οποία περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ- από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες.

«Κάποιος είχε προειδοποιήσει τον πατέρα της Καϊλή»

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι μάλλον παρακολουθούνταν) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραφυλάξουν μπροστά από το ξενοδοχείο, για να αιφνιδιάσουν τον κ. Καϊλή.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -στην πιο σύντομη ίσως απόφαση στην ιστορία του -αποφάσισε να ξηλώσει την Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ. Ο μοναδικός ευρωβουλευτής που καταψήφισε τη σχετική πρόταση είναι ο Κροάτης Μίσλαβ Κολάκουσιτς, ο οποίος μάλιστα έχει ιδρύσει ΜΚΟ κατά της διαφθοράς (!), ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Δείτε επίσης