Πολιτική

Μητσοτάκης από Σύνοδο: «Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν τη Δευτέρα»

Παρέμβαση Μητσοτάκη για συμφωνία και λύση στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας - Αιχμές για καθυστέρηση στις αποφάσεις για το πλαφόν

Μητσοτάκης από Σύνοδο: «Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν τη Δευτέρα»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μήνυμα στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να κλείσει το κρίσιμο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο στο επικείμενο Συμβούλιο της Δευτέρας, εξέπεμψε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο τόνισε ότι ενώ η εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, εντούτοις δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι, που εν τέλει έγινε, σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

«Να στηρίξουμε σήμερα τα νοικοκυριά μας»

Νωρίτερα την Πέμπτη, προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πρέπει σήμερα είτε την ερχόμενη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να επιβάλλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η επιχειρηματολογία μας είναι γνωστή σε όλα τα κράτη μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να στείλει σήμα στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, για να τους προστατεύσουμε από το κύμα ακρίβειας μετά την άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Τόνισε ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα και να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι «μόνο μέσα στον Δεκέμβριο θα εκταμιευτούν από τον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά και τους συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα στήριξης για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης. Και αυτό σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες όπως το καλάθι του νοικοκυριού που αποκτά χριστουγεννιάτικη διάσταση και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας. Αφήνουμε πίσω τις άναρθρες κραυγές της αντιπολίτευσης και στηρίζουμε στο μέτρο του εφικτού νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δείτε επίσης