Πολιτική

Έρευνα MRB: Προβάδισμα 5,4% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Τι απάντησαν οι πολίτες για υγεία – περίθαλψη, ανεργία, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, υποκλοπές

Έρευνα MRB: Προβάδισμα 5,4% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η MRB από την 1 μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου κατέγραψε τις τάσεις στην πρόθεση ψήφου των πολιτών αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ελλήνων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB, το προβάδισμα έχει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά 5,4 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 28,5 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,3 %, το ΚΚΕ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 4,5 %, ΜέΡΑ 25 2,9 %, Ελληνες-Εθνικό Κόμμα 2,7 %, Πατριωτική Ενωση 1.1 % και Εθνική Δημιουργία 1 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,8 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 15 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,9 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1 %.

Σε ότι αφορά την παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6%.

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;» αναφέροντας τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 39,3% το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 31,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23,6%.

Οι ερωτηθέντες πολίτες θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι τρία: Πληθωρισμός/Ακρίβεια με 58,6%, Υγεία/Περίθαλψη με 41,9%, Ανεργία με 34,9%.

Οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5% και η «Ελπίδα» με 26,6%.

Για το πώς βλέπουν τα πράγματα γενικά στη χώρα μας οι ερωτηθέντες απάντησαν: το 61,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 61,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,2% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκαν οι πολίτες και μάλιστα για το «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών». Σε ποσοστό 52,1% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Ακρίβεια – Οικογενειακό εισόδημα

Το 72,3% των πολιτών σε σχέση με την ακρίβεια και το οικογενειακό εισόδημα απάντησαν ότι ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Το 73,3% απαντά ότι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Για «το καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών το 72,9% απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

Για τις υποκλοπές και στο ερώτημα «πόσο σοβαρό είναι το θέμα των υποκλοπών» το 77,5% απαντά «πολύ σοβαρό/αρκετά σοβαρό»

Για τους πολίτες που ερωτήθηκαν ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» το 68,8% απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3% «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8% «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Δείτε επίσης