Πολιτική

Μητσοτάκης για πλαφόν: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση της Ελληνικής πρότασης

Χαρακτήρισε την απόφαση για το φυσικό αέριο «ορόσημο»

Μητσοτάκης για πλαφόν: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση της Ελληνικής πρότασης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ικανοποίηση του για το πλαφόν που καθορίστηκε στην τιμή του φυσικού αερίου από τους υπουργούς της Ευρωπαικής Ένωσης, εξέφρασε με ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στην συνάντηση των αρμοδίων υπουργών της Ε.Ε. υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, έπειτα από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση του στο twitter.

Δείτε επίσης