Πολιτική

Το ταξίδι Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά και η ενόχληση για το φλέρτ Τιράνων-Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία και εκκλησίες, ενώ θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Το ταξίδι Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά και η ενόχληση για το φλέρτ Τιράνων-Άγκυρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα χνάρια που βάδισε ο αείμνηστος πατέρας του το 1991 θα βαδίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας.

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης, θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από την Κέρκυρα και θα προσγειωθεί στην Χειμάρρα περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους ομογενείς μας.

Η επίσκεψη αυτή ήταν πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αλβανία για την Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων – ΕΕ την οποία φιλοξένησαν τα Τίρανα.

Όμως, λόγω κακοκαιρίας δεν μπόρεσε να μεταβεί στα μειονοτικά χωριά και έτσι η περιοδεία αυτή θα γίνει σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία και εκκλησίες τόσο στην Χειμάρρα όσο και στην Λειβαδιά και την Δερβιτσάνη και θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στην ελληνική μειονότητα και μάλιστα τον ενθουσιασμό του δεν έκρυψε χθες ο Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας ο οποίος κατάγεται από την Χειμάρρα και θα συνοδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θα του δείξω το χωριό μου και όλα τα μέρη μας. Η Βόρεια Ήπειρος είναι η πατρίδα μας και για μας θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα γεμάτη συγκίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να τον ξεναγήσω και να του δείξω επίσης και το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, το οποίο είναι από τα πιο παλιά ελληνικά σχολεία στη Βόρεια Ήπειρο, και όλες τις άλλες ομορφιές του τόπου μας».

Το κλίμα προσπάθησαν να δυναμιτίσουν ακραία στοιχεία, τα οποία «έσβησαν» τις ελληνικές ονομασίες από τις πινακίδες των περιοχών αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις προφανώς και δεν βοηθούν αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι τόσο σοβαρές.

Κακή εντύπωση προκάλεσε και η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας να απαιτήσει να κατέβει η ελληνική σημαία έξω από το δημαρχείο της Λειβαδιάς κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος.

Όπως και να έχει η συγκίνηση είναι μεγάλη σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο.

Την Αθήνα ωστόσο προβληματίζει το φλερτ της Άγκυρας με τα Τίρανα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει την επιρροή της χώρας του σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά του στόλου των drones, Bayraktar. Τα drones, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, θα είναι έτοιμα για ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, στην σχετική τελετή υπογραφής της συμφωνίας ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ευχαρίστησε την Τουρκία για τα drones και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είμαστε περήφανοι που μαζί με την Τουρκία είμαστε στη σωστή πλευρά, ευθυγραμμισμένοι στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όμως, μια άλλη αποστροφή του ενόχλησε ιδιαίτερα την Ελλάδα. Είπε: «Τα τρία drones που θα έρθουν πρώτα θα είναι οπλισμένα και έτοιμα για κάθε περίσταση, όταν και όπου χρειαστεί, και ελπίζω να μην συμβεί ποτέ, αλλά δεν ζούμε σε πολύ ασφαλείς περιόδους».

Η απάντηση ήρθε και μάλιστα σε αλβανικό έδαφος από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι αν η Αλβανία θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που επιθυμεί και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες.

Με κάθε λέξη του ζυγισμένη ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

Δείτε επίσης