Πολιτική

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα 12 μίλια - Πώς απαντά στις απειλές της Άγκυρας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την τακτική των εξωτερικών εχθρών, την ώρα που στο εσωτερικό η δημοτικότητά του καταρρέει και οι πολιτικοί αντίπαλοι καραδοκούν

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα 12 μίλια - Πώς απαντά στις απειλές της Άγκυρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε και τηρεί εδώ και καιρό στα εθνικά μας θέματα, τον δρόμο της νηφαλιότητας, της αποφασιστικότητας αλλά και της προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με κάθε τρόπο είναι η κυβέρνηση.

Παράλληλα, με στρατηγικές κινήσεις στην διεθνή σκακιέρα ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας και χτίζει γερές συμμαχίες απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες όταν μετά τις νέες απειλές πολέμου από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησαν και οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάλεσε μεν κατά την πάγια τακτική του Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, αλλά από την άλλη απευθυνόμενο προς την Τουρκία εξέφρασε την θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. «Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» ανέφερε σχετικά το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Περίμεναν το νέο κρεσέντο

Η αντίδραση της Αθήνας στο νέο προκλητικό κρεσέντο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν άμεση και σκληρή καθώς αυτή την φορά υπερέβη τα εσκαμένα απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, η νέα αυτή επίθεση ήταν και αναμενόμενη καθώς η κατάσταση για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διαγράφεται ρόδινη όσον αφορά στην πορεία του προς τις κάλπες. Η δημοτικότητά του έχει κατρακυλήσει και οι πολιτικοί του αντίπαλοι – αν δεν τους φυλακίσει ή αν δεν τους στερήσει τα πολιτικά τους δικαιώματα – θα τον νικήσουν κατά κράτος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Έτσι, ακολουθήθηκε και χθες η τακτική των εξωτερικών εχθρών και ο πιο πρόσφορος και πιο κοντινός θεωρείται η Ελλάδα.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα. Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!»

Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο», σημείωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.

Το τελευταίο διάστημα το σενάριο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό που αναζητείται είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει αυτό. «Δεν τίθεται θέμα για το αν θα γίνει αλλά για το πότε», τόνιζαν διπλωματικές πηγές στo Vradini.gr. Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θεωρείται αναφαίρετο έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Η χώρα μας κινείται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και θα ασκεί τα δικαιώματά της χωρίς να διαταράσσει την ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή αλλά και χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια αποτελεί μονόδρομο αλλά μια τέτοια κίνηση πρέπει να γίνει σε συνθήκες σταθερότητας και με μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να πάρει άμεσα αποφάσεις και να οδηγήσει την χώρα με ασφάλεια σε ήρεμα νερά όποτε και όταν χρειαστεί.

Δείτε επίσης