Πολιτική

Γιατί ο Ερντογάν επανήλθε στις ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας

Ποιος είναι ο στόχος της ακραίας ρητορικής κατά της Αθήνας

Γιατί ο Ερντογάν επανήλθε στις ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταματούν τις προκλήσεις. Συνεχώς με νέες εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζουν την ένταση με την Αθήνα.

Ο τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, μετά από σιωπή ημερών επανήλθε στις ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως αν η Αθήνα «καθίσει φρόνιμα», η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

«Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε το δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και συνέχισε: «Οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: »Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη».

Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος έσπευσε να τονίσει ότι ο πύραυλος έχει εμβέλεια 510χλμ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να την αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν» επεσήμανε.

Λίγο νωρίτερα , ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν εκτόξευσε πολεμικές ιαχές τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην ερώτηση «υπάρχουν φήμες ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια στο νησί της Κρήτης. Ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν συμβεί αυτό;», ο Καλίν απάντησε: «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι εάν γίνει μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια αυτό σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Η εμμονή Ερντογάν

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως η εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα ενδεχομένως σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις κάλπες που θα στηθούν στη γειτονική χώρα εντός του 2023 καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει να χάνει έδαφος απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του .

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι οι πολεμικές ιαχές και οι εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας μπορεί να του δώσουν μια ώθηση ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοφιλίας του και να ξαναπάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.

Δείτε επίσης