Πολιτική

«Η Εύα με πήρε πανικόβλητη»: Το αποκαλυπτικό τηλεφώνημα της Καϊλή στη Μαρί Αρενά

«Μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή και της είπα να μείνει ήρεμη», αποκαλύπτει η διάδοχος του Παντσέρι για την 9η Δεκεμβρίου, ημέρα σύλληψης του Τζιόρτζι

«Η Εύα με πήρε πανικόβλητη»: Το αποκαλυπτικό τηλεφώνημα της Καϊλή στη Μαρί Αρενά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κεντρικό άρθρο της Le Soir, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το Qatargate, εστιάζει στη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά αναφορικά με τις στενές σχέσεις της με τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφθοράς, αλλά και με τηλεφώνημα που δέχθηκε στις 9 Δεκεμβρίου από την Εύα Καϊλή.

H ευρωβουλευτής που ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών έχει απασχολήσει και άλλες φορές τον Τύπο για πιθανή ανάμειξή της στο σκάνδαλο του Qatargate, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους ευρωβουλευτές για τους οποίους ζητήθηκε άρση ασυλίας.

Το τηλεφώνημα της Καϊλή και η «επαγγελματική φιλία» με τον Παντσέρι

Ειδικότερα, το δημοσίευμα, αναφερόμενο στη σχέση της Αρενά με τον Παντσέρι, επισημαίνει πως από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους 389 τηλεφωνήματα, ελάχιστα λιγότερα από τα 437 που είχαν την ίδια περίοδο ο Παντσέρι με τον σύντροφο της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ακόμα γράφει για την επικοινωνία που είχε πει η Εύα Καϊλή ότι είχε μαζί της, όταν προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον Παντσέρι μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι και δεν κατάφερε να τον βρει και εν συνεχεία επικοινώνησε με τους Βέλγους Ευρωβουλευτές Ταραμπέλα και Αρενά. Αυτή την επικοινωνία επιβεβαιώνει η Μαρί Αρενά.

«Μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή. Ήμουν σε συνέδριο. Δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω πως απευθύνθηκε στους Ευρωβουλευτές της πολιτικής της ομάδας» αναφέρει το άρθρο.

Η Μαρί Αρενά χαρακτήρισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πέμπτης «επαγγελματική φιλία» τη σχέση της με τον Παντσέρι, ως πρώην συνάδελφοι στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο, στις 11 Δεκεμβρίου η Αρενά ε είχε απαντήσει στη Le Soir για τη σχέση της με τον ιδρυτή της «αμαρτωλής» ΜΚΟ Fight Impunity: «Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και είναι, επίσης, φίλος μου».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι Μαρί Αρενά ήταν εκείνη που αντικατέστησε τον Παντσέρι στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αποσπάσματα από την αναφορά των βελγικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με το Qatargate, «η Μαρί Αρενά αξιοποιούσε τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι και εκείνος χρησιμοποιούσε τη θέση της Αρενά ως προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για να ασκήσει την επιρροή του».

Στο ίδιο έγγραφο υποστηρίζεται ότι: «Αρενά και Παντσέρι εργαζόταν στενά εκ μέρους του Κατάρ. Δεν πρόκειται για απλές επαφές των δύο που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη θέση της Αρενά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι το Κατάρ που υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της επιτροπής».

Γίνεται, δε, αναφορά στην επίμαχη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2022 παρουσία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στην οποία ο Παντσέρι «κουνούσε τα νήματα» και μάλιστα στο τέλος της, κάλεσε την Αρενά για να την συγχαρεί για την παρέμβασή της.

lesoir

Δείτε επίσης