Πολιτική

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Τι αναφέρει η τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που θέλουν να γίνονται συζητήσεις για επιστροφή των αρχαιοτήτων στον τόπο τους υπό την μορφή δανεισμού και ανταλλαγμάτων.

«Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν λειτουργούμε ούτε παρασκηνιακά, ούτε αντιθεσμικά. Οφείλει η κυβέρνηση και να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, λογοδοσίας και υποχρέωσης απέναντι στον εθνικό στόχο όλα τα κόμματα της Βουλής, για τους χειρισμούς και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα στο μείζον ζήτημα της διεκδίκησης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέροντας ότι: «Δεν ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση που αποκάλυψε ότι στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα η κυβέρνηση ακολούθησε την οδό των μυστικών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών, με τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά το αποκλειστικό άρθρο στις 3/12 του κ. Ανδριτσόπουλου στα ‘”ΝΕΑ'”».

Παράλληλα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το άρθρο δεν διαψεύσθηκε ποτέ επισήμως, όπως δεν διαψεύστηκε και το σενάριο ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα με τα Γλυπτά που ακολούθησε λίγο αργότερα.

Τέλος αναφερόμενη στο μπαράζ δημοσιευμάτων για την κινητικότητα που υπάρχει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είπε: «έκτοτε και ενώ με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε Bloomberg, Telegraph, Guardian κ.λπ. περιγράφονται με θολό τρόπο, σημεία μιας συμφωνίας που παραπέμπει σε άκρως επικίνδυνες λύσεις για τα συμφέροντα της χώρας, το ΥΠΠΟΑ τηρεί σιγήν ιχθύος και μόλις εχθές εμφανίζεται με ανακοίνωση για να αντιδράσει μόνο στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Χθες με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, διέψευσε τις συζητήσεις που φέρονται να γίνονται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για επικείμενη συμφωνία επιστροφής των αρχαιοτήτων που έκλεψε ο Έλγιν, τονίζοντας μάλιστα ότι οι Βρετανοί κατέχουν παράνομα τα Γλυπτά και ότι δεν τους αναγνωρίζεται (από πλευράς Ελλάδας) καμία κυριότητα.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς, δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Δείτε επίσης