Πολιτική

Νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα - Η ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη και οι συμβολισμοί

Με την παρουσία του στη Γαύδο απάντησε σε όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας, με τις νέες απειλές Ερντογάν και τα fake news Ακάρ για το επεισόδιο στο Φραμακονήσι

Νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα - Η ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη και οι συμβολισμοί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κανένα περιθώριο στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν άφησε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός από την Γαύδο όπου βρέθηκε για την εορτή των Θεοφανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του εκεί απάντησε σε όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας που ξεκίνησαν με τις νέες απειλές Ερντογάν και τον υποτιμητικό τόνο που χρησιμοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος πριν από λίγα 24ωρα αλλά και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής μας χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με ψέματα για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι δεν είδε τουρκική ακταιωρό αλλά Τούρκους ψαράδες, οι οποίοι μάλιστα δέχτηκαν πυρά από τους Έλληνες λιμενικούς και μάλιστα σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα ψεύδη Ακάρ ακολούθησαν οι κορώνες του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος στα χνάρια του Προέδρου του απείλησε ότι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα και το εννοούν γιατί ενοχλήθηκαν που ο ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε περιοδεία σε ελληνικά εδάφη αλλά στο φόντο της φωτογράφισής του φαίνονταν τα τουρκικά παράλια!

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού για τα Φώτα στην Γαύδο δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Από εκεί το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία απέκτησε άλλο βάρος καθώς το ακριτικό μας νησί έχει αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές από τους Τούρκους. «Κανείς δεν θα υποδείξει στην Ελλάδα το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και διατράνωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά του νησιού.

Παράλληλα, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή έστειλε μήνυμα στον λαό της Λιβύης λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν οι διαφορές μας με γειτονικές μας χώρες είναι το διεθνές δίκαιο και πως η χώρα μας επιθυμεί όπως έγινε και με ην Αίγυπτο να συνάψει επωφελείς συμφωνίες με τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου υπό την προϋπόθεση ότι Λιβύη και Ελλάδα θα βάλουν τις υπογραφές τους σε μια συμφωνία που θα έχει ισχύ αφού θα είναι από δυο νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι όπως συνέβη με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Την καλύτερη στιγμή

Δεν θα υπήρχε καλύτερο timing και συγχρονισμός στις απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα από την ανάρτηση του σταθερού φίλου και συμμάχου της Ελλάδας γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος απευθύνθηκε ευθέως στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι μια απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους ενός ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Οι παράλογοι αυτοί εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», έγραψε όχι τυχαία στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης