Πολιτική

Τα τουρκικά F-16 δεν αλλάζουν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την αγορά των Rafale, το πρόγραμμα αναβάθμισης Viper και τα F-35 αποκτά πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

Τα τουρκικά F-16 δεν αλλάζουν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Ό,τι και να αγοράσουν οι Τούρκοι, στον αέρα του Αιγαίου κουμάντο θα κάνουν τα ελληνικά φτερά. Ειδικά μετά την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και την αγορά των Rafale». Αυτό τόνισε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πρώην ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων προερχόμενο από την Αεροπορία, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να πετύχουν, τελικά, οι Τούρκοι τον στόχο τους και να πάρουν τα αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 (ζητάμε από 20 έως 40 αεροσκάφη) αναβαθμίζει πολλά επίπεδα την Πολεμική Αεροπορία και την καθιστά κυρίαρχη στο Αιγαίο.

Η αγορά των αεροσκαφών F-16 περνάει μέσα από καυδιανά δίκρανα, αλλά τελικά, όπως παραδέχονται και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα, έστω και δύσκολα, θα καταφέρει να αποκτήσει τα 40 αεροσκάφη και να αναβαθμίσει άλλα 80 όπως σχεδιάζει, πιθανότατα μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, που επικρατεί, είναι ότι ο Τσαβούσογλου επέστρεψε από τις ΗΠΑ οργισμένος και με άδεια χέρια. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος «θα πουλήσει ακριβά τη συναίνεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», και μεταξύ των ανταλλαγμάτων είναι και τα αεροσκάφη. Οψέποτε δοθούν…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της Αθήνας –πέρα από την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35– είναι να δεσμευτεί η Τουρκία –και οι ΗΠΑ να εγγυηθούν την τήρηση των δεσμεύσεων– για αποφυγή χρήσης των F-16 σε βάρος της Ελλάδας. Κάτι που δεν θεωρείται εύκολο, αν και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επιμένει και θα επιμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης χορήγησης των αεροσκαφών στην Τουρκία άνευ αυστηρών προϋποθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως και να εξελιχθεί η προμήθεια των F-16 από την Τουρκία, η κατάσταση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου δεν αλλάζει, και η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχος των αιθέρων, με την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35, την προμήθεια των Rafale, και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη, περίπου 6 αεροσκάφη έχουν αναβαθμιστεί, αυξάνοντας κατά πολύ την ισχύ πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα συνολικά 80 αεροσκάφη Viper θα παραδοθούν έως το 2027.

Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, γιατί, όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες σε Έλληνες συναδέλφους τους, δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Ερντογάν, θεωρώντας ότι θα διαρρεύσουν απόρρητα στοιχεία στους Ρώσους.

Πρόσφατα, σε συνάντηση Αμερικανού αξιωματούχου με κορυφαίο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σούδα, συζητήθηκε το θέμα, και τονίστηκε ότι η υπεροπλία της ελληνικής Π.Α. δεν αμφισβητείται, τόσο σε επίπεδο ποιότητας αεροσκαφών όσο, κυρίως, στην ποιότητα του προσωπικού.

Το πρώην ανώτατο στέλεχος των Ε.Δ., που προέρχεται από την Π.Α., επισήμανε ότι η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση των δικών μας αεροσκαφών, αφού τα ελληνικά F-16 αναβαθμίζονται στον ύψιστο βαθμό με τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα, ενώ τα τουρκικά εξοπλίζονται με εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην Τουρκία, και ο οποίος ποιοτικά δεν συγκρίνεται με τον αμερικανικό. Η τουρκική αεροπορία αριθμεί περίπου 200-250 πολεμικά αεροπλάνα, και η αγορά των 40 νέων καθώς και η αναβάθμιση 80 F-16 την ισχυροποιεί, αλλά αυτό δεν ανησυχεί την Πολεμική Αεροπορία.

«Το πρόβλημα για εμάς λύθηκε τον Ιούλιο του 2016, όταν μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν τσάκισε στην κυριολεξία την Αεροπορία της χώρας του», λέει πρώην ανώτατο στέλεχος της Π.Α. Επισημαίνει ότι με την εξασφάλιση των F-35 αλλάζει η φιλοσοφία στο περιβάλλον μάχης, αφού είναι άλλο επιχειρησιακό όπλο, πολλά επίπεδα πάνω από τα σημερινά συμβατικά αεροσκάφη. Πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι όσοι προμηθεύτηκαν τα F-35 παραδέχονται ότι «μαθαίνουνε, πλέον, άλλη γλώσσα».

Κορυφαίοι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική απόκτηση F-35, σε συνδυασμό με την προμήθεια δεκάδων μαχητικών Rafale F3R 4,5 γενιάς και την αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των F-16 στην πιο προηγμένη διαμόρφωση Block 72, θα δώσει στην ελληνική πολεμική αεροπορία ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του μεγαλύτερου τουρκικού στόλου. Και αυτό θα παραμείνει αναλλοίωτο, ακόμα και αν η Τουρκία εξασφαλίσει τη συμφωνία για τα F-16.

Δείτε επίσης