Πολιτική

Ο Ν. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στην ατζέντα η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, το Παλαιστινιακό, η κατάσταση στο Σαχέλ κ.ά

Ο Ν. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα λάβει μέρος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες (ώρα έναρξης: 10:00), υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και σχετικά με το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Θα ενημερωθεί επίσης για τρέχουσες υποθέσεις, με έμφαση στο Ιράν, την Αρμενία, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα, το Μαυροβούνιο και την Αιθιοπία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης.

Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας
Ως απάντηση στον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στη σοβαρότατη πρόσφατη κλιμάκωση με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 16 Δεκεμβρίου 2022 ένατη δέσμη κυρώσεων.

Με τα νέα μέτρα απαγορεύονται:

εξαγωγές κινητήρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών
εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης
επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα
συναλλαγές με τη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης
η παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων
Η ΕΕ ανέστειλε επίσης τις άδειες μετάδοσης τεσσάρων επιπλέον ρωσικών μέσων και επέβαλε κυρώσεις κατά 141 επιπλέον ατόμων και 49 οντοτήτων.

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.

Δείτε επίσης