Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις: Παντσέρι και Καϊλή δίνουν συμπληρωματική κατάθεση και απολογία

Ο «εγκέφαλος» του Qatargate οδηγείται σε μυστική τοποθεσία για κατάθεση - Στο «στόχαστρο» και η αδερφή της Εύας Καϊλή

Ραγδαίες εξελίξεις: Παντσέρι και Καϊλή δίνουν συμπληρωματική κατάθεση και απολογία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σήμερα Τρίτη (24-1) ραγδαίες αναμένονται ότι θα είναι οι εξελίξεις στις έρευνες για την υπόθεση του Qatargate. Και αυτό γιατί η Εύα Καϊλή και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι θα βρεθούν ενώπιον των Αρχών του Βελγίου για συμπληρωματική απολογία και κατάθεση, αντίστοιχα.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής κρατά στα χέρια του του την «τύχη» των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες, μετά τη δέσμευσή του να αποκαλύψει στις βελγικές Αρχές όλα όσα γνωρίζει για πρόσωπα και πράγματα.

Η υπογραφή του μνημονίου μεταμέλειας και συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου τον υποχρεώνει,. αν επιθυμεί να τηρηθεί η συμφωνία για επιεική ποινική μεταχείρισή του, να μιλήσει ανοιχτά για οικονομικές συναλλαγές και να αναφέρει ονόματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα και δωροδοκήθηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τρίτες χώρες.

Όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογράψει, αν μιλήσει με ειλικρίνεια στους βέλγους ανακριτές θα καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών εκ των οποίων θα εκτίσει μόνο το ένα σε σωφρονιστικό κατάστημα

Με αυτή την προοπτική θα καταθέσει σήμερα υπό άκρα μυστικότητα. Η εξέτασή του αναμένεται να είναι πολύωρη και θα γίνει σε τοποθεσία που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.

Γιατί ο Παντσέρι μπορεί να «κάψει» την Εύα Καϊλή

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παντσέρι έχει ήδη «κάψει» με τις καταθέσεις του την Εύα Καϊλή, καθώς οι αναφορές του στην Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αρνητικές.

Ο Παντσέρι φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι δόθηκαν χρήματα από τρίτες χώρες για να μοιραστούν σε ευρωβουλευτές.

Τώρα, λοιπόν, αναμένεται να περιγράψει με λεπτομέρειες την όποια εμπλοκή της ευρωβουλευτού στο σκάνδαλο διαφθοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με δηλώσεις του το Σάββατο, ο δικηγόρος του Παντσέρι τόνισε πως η δήλωση της Εύας Καϊλή ότι η τσάντα που βρέθηκε στο σπίτι της ανήκε στον Ιταλό έγινε σε μια προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Ο Παντσέρι θα μιλήσει, θα πει την αλήθεια. Η συμφωνία με την εισαγγελία προβλέπει μια προκαταρκτική δήλωση, αλλά δεν θα είναι ο κατήγορος των άλλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λοράν Κεν.

Παρά την προφανή αναφορά του ονόματός της στην κατάθεση του Παντσέρι, πάντως, η Εύα Καϊλή παραμένει ψύχραιμη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συνηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. «Δεν ανησυχεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κατηγορώντας παράλληλα τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή για σκοπιμότητα, «γιατί συνελήφθησαν η κόρη και η γυναίκα του, γι’ αυτό και είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν».

Παντσέρι και Τζιόρτζι έχουν ήδη δώσει ονόματα

Όσο αφορά στην εντολέα του, ο κ. Δημητρακόπουλος διαβεβαίωσε πως «δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση με τον Παντσέρι, είχε κοριό στο σπίτι του και ακουγόταν να λέει ότι θα δώσει χρήματα από δω κι από κει, δεν είπε ποτέ ότι θα δώσει χρήματα στην Καϊλή. Είναι ικανός, όμως, να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του».

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως Παντσέρι και Τζιόρτζι έχουν εμπλέξει επίσης τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα από την ευρω-ομάδα των σοσιαλιστών, για τους οποίους οι βελγικές αρχές έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας τους.

Αύριο, μάλιστα, αναμένεται η ακρόαση του Αντρέα Κοτσολίνο ενώπιον της αρμόδιας αρχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η συμπληρωματική απολογία της Εύας Καϊλή, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση ή μη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Στο «κάδρο» και η Μανταλένα Καϊλή - Η απάντηση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου

Όσο το νήμα του Qatargate ξετυλίγεται τόσο περισσότερο «ξεψαχνίζονται» οι όποιες κινήσεις προσώπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το σκάνδαλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Politico δημοσίευσε χθες ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, προσπάθησε να διαγράψει την εταιρεία της ELONtech από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το διεθνές μέσο αναφέρει ότι στα τέλη του 2022, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, η ELONtech έσπευσε να γίνει δυσδιάκριτη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές και για τις δύο αδελφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους συμβούλους της ότι ήταν «αναγκασμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχώδων συνθηκών».

Τα ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επιβιώνουν στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί το lobbying στο μπλοκ.

Η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts να σβήσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση από τον ιστότοπο, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 14/12/22 που είδε το Politico.

Από την πλευρά της, πάντως, η αδελφή της Εύας Καϊλή χαρακτήρισε το δημοσίευμα ανακριβές, με τον δικηγόρο της οικογένειας, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εκδίδει σχετικό δελτίο τύπου για να δώσει διευκρινίσεις για την υπόθεση.

Ο δικηγόρος ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως η ELONTech δεν αποτελεί ΜΚΟ και «δεν έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».. Παράλληλα, διευκρίνισε την ακριβή δράση της εταιρείας και σημείωσε πως δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα ούτε από τους συμμετέχοντες σε ημερίδες.


Δείτε επίσης