Πολιτική

SOS για επικίνδυνα φαινόμενα και την Παρασκευή-Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Επιμένει με την ίδια ένταση η κακοκαιρία - Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική - Σε ποιες περιοχές έχει σταλεί μήνυμα από το 112

SOS για επικίνδυνα φαινόμενα και την Παρασκευή-Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μήνυμα SOS για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή εξέπεμψε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έχει λάβει συνολικά 394 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας σε ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου έγιναν 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία.

Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα μέχρι την Παρασκευή. Για αυτό τον λόγο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Σε συνέχεια της σύσκεψης αυτής, εκδόθηκαν πέντε προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών, ΒΑ Αιγαίου, Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Παράλληλα, ενημέρωσε για το μήνυμα από το 112 που θα φτάσει και στα Δωδεκάνησα.

«Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες, πέραν των οδηγιών του 112. Παρακαλούμε πολύ, παραμείνετε πολύ προσεκτικοί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τονίζουμε ότι για οποιαδήποτε μετακίνησή μας είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενημερωμένοι τόσο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, όσο και για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ και της ΕΛΑΣ. Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη, θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Που ήχησε το 112

Το 112 ήχησε και σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Συγκεκριμένα σε Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία οι πολίτες ενημερώθηκαν να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες. Αντίστοιχο μήνυμα από το 112, έφτασε και στα κινητά των κατοίκων περιοχών της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, σε Τεγέα και Κορυθίο ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρουν τα ακραία φαινόμενα των επόμενων ωρών.

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των Δωδεκανήσων με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για τα επικίνδυνα φαινόμενα της κακοκαιρίας, καθώς αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι. Έτσι, οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων(ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου. Σημειώνεται, ότι ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων.

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

- μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

- στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.

- από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία.

- από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

- από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

- στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).

- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).

- από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε επίσης