Πολιτική

Νίκος Καρανίκας (ΣΥΡΙΖΑ): «Είναι παρεξηγημένος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε δημόσια στον πρώην σύμβουλο του Τσίπρα ότι είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον τομέα επενδύσεων στην φαρμακευτική κάνναβη

Νίκος Καρανίκας (ΣΥΡΙΖΑ): «Είναι παρεξηγημένος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μία πρωτόγνωρη ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην συμβούλου του Τσίπρα (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) Νίκου Καρανίκα εκτυλίχθηκε στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της (ισραηλινών συμφερόντων) Tikun Olam Europe στα Εξαμίλια Κορίνθου.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους ο ένας έμπλεξε το εγκώμιο του άλλου παρά τις πολιτικές διαφορές τους και τις επικές κόντρες τους στο παρελθόν ενώ με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισαν πως η περίφημη «διαμάχη» τους επί του θέματος ήταν το αποτέλεσμα μια σειράς παρεξηγήσεων και λανθασμένων ερμηνειών.

Ο Νίκος Καρανίκας είχε εισηγηθεί επί της διακυβέρνησης Τσίπρα την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την υλοποίηση επενδύσεων για φαρμακευτική κάνναβη στην χώρα μας και είχε αντιμετωπίσει επικριτικά σχόλια αλλά και έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για τις απόψεις του. Ανάμεσά τους τότε ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίο υπήρξε μία από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις εκείνη την εποχή.

Στην σημερινή εκδήλωση όμως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ευχαρίστησε στην ομιλία του ειδικά τον Νίκο Καρανίκα και δήλωσε μετανιωμένος για τη φράση που είχε πει όταν ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε εισηγήσεις για τον σχετικό νόμο.

«Το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τους μπάφους», όπως είχε αναφέρει δεικτικά εκείνη την περίοδο, ενώ είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η μόνη επένδυση που μπορεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για κάτι που έχω πει, όχι τόσο για την φαρμακευτική κάνναβη αλλά για τον Νίκο Καρανίκα. Θέλω να αναγνώρισω στον κ. Καρανίκα ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ανοίξει αυτή η ιστορία. Δεν έχω μάθει να καπηλεύομαι τον κόπο άλλων ανθρώπων ούτε να μην αναγνωρίζουμε πρότερα σφάλματα. Κάνουμε σφάλματα, μόνο ο θεός δεν αμαρτάνει. Θέλω να σας πως ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει και λίγο αστεία εκδοχή, μια ενδιαφέρουσα εκδοχή. Πριν αρκετά χρόνια όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση ήμασταν στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και με ρώτησαν για τον κύριο Καρανίκα που είχε εισηγηθεί το ν/σ για την εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης. Είχα πει μια από τις συνηθισμένες μου εξυπνάδες είχα πει συγκεκριμένα η πρώτη επένδυση που σκέφτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μπάφος. Είχε γίνει πραγματικά χαμός. Είχε πάρει έκταση» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αναγνώριση Καρανίκα

Στην συνέχεια όμως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφερόμενος στην αρχική πρόταση για την φαρμακευτική κάνναβη και προσωπικά στον Νίκο Καρανίκα συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για κάτι που έχω πει, όχι τόσο για την φαρμακευτική κάνναβη αλλά για τον κύριο Καρανίκα.Διότι πρέπει να μάθουμε να τιμούμε αυτούς που ανοιγουν τους δρόμους, ασχέτως κομμάτων και σχέσεων. Αν μάθουμε να το κάνουμε, αύριο περισσότεροι θα τολμήσουν να ανοίξουν περισσότερους δρόμους και η πατρίδα μας θα κερδίσει περισσότερα πράγματα. Θέλω να αναγνωρίσω στον κ. Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ του φίλου του κ. Τσίπρα ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ανοίξει αυτή η ιστορία. Και χαίρομαι κύριε Καρανίκα που είστε εδώ γιατί ήθελα αυτό να σας το αναγνωρίσω».


Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το υπουργείο αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση καθώς υπήρξε μία λανθασμένη αντίληψη επί χρόνια για την φαρμακευτική κάνναβη και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια για να λειτουργήσει η παραγωγική μονάδα της Tikun Olam Europe.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πρόκειται για έναν τομέα που θα έχει τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και θα γίνει πολλές και σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα λόγω κλιματολογικών συνθηκών: «Ηταν μια ιστορική ημέρα η σημερινή. Και για την εταιρεία και για την Κόρινθο και γιατί ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Για την παροχή στους Ελληνες ασθενείς φαρμακευτικής κάνναβης που έχει μια δύσκολη ιστορία και ένα προϊόν που θα εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει με αυτό το εργοστάσιο και με αυτά που θα έρθουν.Και πρέπει να σας πω ότι τώρα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα, η Κυβέρνησή μας έχει κάνει νομοθετικά όσα περισσότερα μπορεί για να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια».

Ο παρεξηγημένος υπουργός

Λίγα λεπτά αργότερα στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε ο Νίκος Καρανίκα και ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις. Αφού δήλωσε συγκινημένος, μίλησε για ένα ένα παρεξηγημένο φυτό, την κάνναβη και έναν παρεξηγημένο υπουργό της σημερινής κυβέρνησης.

«Δεν ήξερα ότι θα μιλήσω και δεν έχω ετοιμάσει κάτι, αλλά αν μίλαγα θα έλεγα αυτά που είπε ο υπουργός ο κ.Αδωνις Γεωργιάδης. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος γιατί βλέπω ότι μία ιδέα γίνεται πράξη, αποκτάει ύλη και η ύλη είναι γεμάτη υποκείμενα. Υποκείμενα με διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινό στόχο. Να πάμε καλύτερα ως άνθρωποι, ως χώρα, ως κοινωνία. Μιλάμε για ένα παρεξηγημένο φυτό, την κάνναβη, το οποίο σήμερα το έχει αναλάβει να προχωρήσει μπροστά ένας παρεξηγημένος υπουργός, ο κ.Αδωνις. Και αυτή τη στιγμή να μιλάω εγώ που επίσης είμαι παρεξηγημένος από πολύ κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καρανίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, παγκοσμίως. Καθορίζοντας την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ,καθώς το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ χορήγησε την πρώτη κυβερνητική άδεια στον κόσμο στην Tikun Olam για την παραγωγή προϊόντων ιατρικής κάνναβης.

Έχει περισσότερα από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως, τα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα της Tikun Olam βασίζονται σε στελέχη κάνναβης, τα οποία έχουν βραβευτεί διεθνώς. Τα φάρμακά της προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές καταστάσεις, όπως, σύνδρομο διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), παρενέργειες από χημειοθεραπεία, νευροπαθητικός πόνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, νόσος του Πάρκινσον, νόσος του Crohn, κ.α.

Την τελευταία δεκαετία επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία και την Ευρώπη, με έδρα την Ελλάδα.

Δείτε επίσης