Πολιτική

Το Politico για τη Θεσσαλονίκη: «Μια κοσμοπολίτικη πόλη με σκοτεινή ιστορία»

Ο ανταποκριτής του μίλησε με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Εύα Καϊλή και στο Qatargate

Το Politico για τη Θεσσαλονίκη: «Μια κοσμοπολίτικη πόλη με σκοτεινή ιστορία»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

To Politico, μέσω του ανταποκριτή του Νικ Βινοκούρ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και μίλησε με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στα θέματα συζήτησης περιλαμβάνεται και το πως αντέδρασαν οι Θεσσαλονικείς στην υπόθεση Qatargate καθώς σε αυτή εμπλέκεται η Εύα Καϊλή γενέτειρα πόλη της οποίας είναι η Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Nικ Βινοκούρ λατρεύει τη συμπρωτεύουσα γιατί: «Είναι μια πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη πόλη με νόστιμο φαγητό, σκοτεινή πολιτική και μια βαθιά, σκοτεινή ιστορία. Τη λατρεύω, αν και αν με φαντάζεστε να πίνω ρακί κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, ξανασκεφτείτε το, ο καιρός τώρα είναι βρυξελλιώτικος».

Ο Βινοκούρ μιλάei για τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, «στο μεγάλο του γραφείο με θέα την Ανατολική Μεσόγειο».

Η «σκοτεινή ιστορία» της Θεσσαλονίκης

«Αναφερθήκαμε στο πώς αντέδρασε η πόλη στη σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία κατάγεται από αυτή την πόλη, στην εξελισσόμενη στάση των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ και στα μεγάλα σχέδια του Ζέρβα για τη συμπρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκαίνουργιου μετρό και ενός Mουσείου Ολοκαυτώματος», γράφει.

Και συνεχίζει: «Ο Ζέρβας δήλωσε ότι "σοκαρίστηκε" από την είδηση της σύλληψης της Καϊλή στις αρχές Δεκεμβρίου: "Εξακολουθώ να είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά". Αλλά η υπόθεση δεν πρέπει να αντανακλά την ίδια τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε. Οι ντόπιοι βλέπουν τη σύλληψη της Καϊλή ως μια "κακή υπόθεση", αλλά κάτι που συνέβη "εκτός των ορίων της πόλης"», φέρεται να είπε στο Politico o δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Καϊλή, Τσοχατζόπουλος, Ψωμιάδης

O Bινοκούρ όμως επισημαίνει το εξής: «Η Καϊλή, που βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά, είναι απλώς ο τελευταίος πολιτικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά σε μια υπόθεση υψηλού προφίλ, κατάγεται από την πόλη, το ίδιο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο σκανδαλώδης πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης. Αλλά "αυτό δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης", υποστήριξε ο Ζέρβας. "Στην πραγματικότητα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική κυβέρνηση [της Ελλάδας] και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"», επισήμανε.

Ο Ζέρβας υποστήριξε ότι η υπόθεση Qatargate θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αμφισβητεί την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι σε μια δύσκολη περίοδο … το γεγονός ότι η Ευρώπη συχνά αργεί να αντιδράσει δεν βοηθάει».

Επενδύσεις, Μουσείο Ολοκαυτώματος και μετρό Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος, μιλώντας στο ευρωπαϊκό μέσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σχέδιά του για την πόλη, στην πορεία διεκδίκησης της δεύτερής του θητείας στις φετινές δημοτικές εκλογές.

Είπε ότι η πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μεταξύ άλλων από την Deloitte, την Accenture και την Pfizer, της οποίας και ο διευθύνων σύμβουλος Αλμπέρτ Μπουρλά κατάγεται από την πόλη.

Ο Ζέρβας υποσχέθηκε να αξιοποιήσει μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το πολύ καθυστερημένο σύστημα μετρό και ένα μουσείο Ολοκαυτώματος.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, το μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν είναι ακόμα έτοιμο, καθώς, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, τρέχουν ακόμα γραφειοκρατικοί λόγοι και τα σχέδια για το μουσείο έπρεπε να αναθεωρηθούν από τη διοίκησή του.

Όσον αφορά στο μετρό, ο δήμαρχος είπε ότι καθυστερεί λόγω των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται.

Το ρεπορτάζ κλείνει με την εξής διαπίστωση του Βινοκούρ: «Η κυκλοφορία είναι ακατάπαυστη και αμείλικτη. Ευτυχώς, όλα συγχωρούνται όταν καθίσετε να φάτε. Ανέφερα το φαγητό;».

Δείτε επίσης