Πολιτική

Γκάλοπ MRB: Με πρώτο κριτήριο την οικονομία θα ψηφίσουν οι πολίτες

Η ακτινογραφία των αναποφάσιστων - Ποιοι ψηφοφόροι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας - Ποια κόμματα θέλουν να συμμετέχουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας

Γκάλοπ MRB: Με πρώτο κριτήριο την οικονομία θα ψηφίσουν οι πολίτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με πρώτο κριτήριο την οικονομία και συγκεκριμένα την ακρίβεια θα ψηφίσουν οι πολίτες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για OPEN.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης καταγράφηκε η πρόθεση ψήφου, η οποία έδινε προβάδισμα 6,4% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή.

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων, έναντι 26,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,4%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,1% και το κόμμα Έλληνες 2,7%.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστιάζει στους αναποφάσιστου, όπου καταγράφονται τα κριτήρια της ψήφου τους, τι επιθυμούν μετά τις εκλογές, πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης οι ψηφοφόροι.

Αναφορικά με τη συσπείρωση των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Το 68,5% των αναποφάσιστων εκτιμά ότι έχουν ληφθεί λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Από την άλλη το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ενώ το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων θέλει κυβέρνηση συνεργασίας: Συγκεκριμένα θέλει Οικουμενική κυβέρνηση το 25%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ το 12%, Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 6,6% και Κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το 6%.

Στο υποθετικό σενάριο που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ήταν ως εξής:

Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς

Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Στο ερώτημα αν θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές….

Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.
Στους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.

Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Όσο για το ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω με μία ψήφο:

ΝΔ 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ 10%

Κανένα κόμμα 33,9%

Όσο για το ποιος θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο:

Νέα Δημοκρατία 36,8%

ΣΥΡΙΖΑ 30%

Άλλο κόμμα 9%

Κανένα κόμμα 19,8%

ΔΞ/ΔΑ 4,4%

Ποιος θα σας ενοχλούσε αν κέρδισε έστω και με μία ψήφο:

Νέα Δημοκρατία 36,6%

ΣΥΡΙΖΑ 35,1%

Άλλο κόμμα 3,6%

Κανένα κόμμα 17,4%

ΔΞ/ΔΑ 7,3%

Δείτε επίσης