Πολιτική

Η μάχη στο Αιγαίο και οι εκλογές Ελλάδας-Τουρκίας

Το Πεντάγωνο αναλύει προσεκτικά τις λεκτικές απειλές, τις θεωρεί σοβαρές και βρίσκεται σε εγρήγορση, θεωρώντας πως όλα είναι πιθανά

Η μάχη στο Αιγαίο και οι εκλογές Ελλάδας-Τουρκίας
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αυξάνει την επιθετική της ρητορική η Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να παρασύρει την ελληνική κυβέρνηση σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αντιπαράθεση. Η Αθήνα κρατά μετριοπαθή, αλλά αποφασιστική, στάση, ενώ την ίδια ώρα έχει δώσει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις «να κάνουν αυτό που χρειάζεται».

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο αναλύει προσεκτικά τις λεκτικές απειλές, τις θεωρεί σοβαρές, και βρίσκεται σε εγρήγορση, θεωρώντας πως ο κ. Ερντογάν εάν δει ότι δεν μπορεί να κερδίσει και δεν έχει να χάσει τίποτε πια. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις όμως, στη γείτονα χώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι «όλα είναι πιθανά». Προς τούτο έχουν πάρει τα μέτρα τους.

«Είμαστε πανέτοιμοι και σε εγρήγορση.Όποιος επιθυμεί ας έρθει να δοκιμάσει την τύχη του», τόνισε ανώτατη πηγή του Επιτελείου στη «ΒτΚ» σχολιάζοντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις λεκτικές επιθέσεις της Τουρκίας, και δεν τις ανάγει σε πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οτιδήποτε λέγεται από επίσημα χείλη της Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση, χωρίς να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

«Δώδεκα αεροπλάνα στέλνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, εμείς σηκώνουμε δεκατέσσερα. Όσα και να στείλουν, θα αναχαιτίζονται. Εμείς προσγειωνόμαστε τελευταίοι», λέει η ίδια ανώτατη πηγή του Επιτελείου. Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΑΓΕ), όπως προέκυψε μετά τις κρίσεις, συνεδρίασε υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο, ο οποίος ενημέρωσε πλήρως τους νέους αρχηγούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο Αιγαίο και όχι μόνο, ζήτησε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανή πρόκληση, και τόνισε ότι λαμβάνονται όλα σοβαρά υπόψη.

Πηγές της «ΒτΚ» ξεκαθαρίζουν ότι οι ασκήσεις θα γίνονται κανονικά, όπως και οι εκπαιδεύσεις και οι επαφές, και επισημαίνουν ότι το ίδιο ισχύει και όσον αφορά και στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων θα παραμένει ανεπηρέαστη ανεξαρτήτως των εξελίξεων.

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν δύσκολα θα ρισκάρει παραμονές των εκλογών μία κίνηση η οποία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ και να του κοστίσει τις εκλογές. Ίδια άποψη επικρατεί και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Δένδιας τονίζει σε συνομιλητές του ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα προκαλέσει επεισόδιο για λόγους εκλογικούς, αλλά δεν παύει να επισημαίνει ότι ένα ατύχημα είναι πιθανό, και δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζουν ότι επίκειται στα τέλη Φεβρουαρίου η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου το ζητούμενο θα είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η μείωση της έντασης, ενώ η διάλυση της Βουλής στην Τουρκία αναμένεται στις 10 Μαρτίου, με τις εκλογές στις 14 Μαΐου.
Πάντως, οι πληροφορίες που έχει το Πεντάγωνο είναι πως η τουρκική στρατιωτική κινητικότητα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά την επιθετική ρητορική από την Άγκυρα. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από πηγές μας στην Άγκυρα, οι οποίες αναφέρουν ότι «στην Τουρκία το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τα όσα αναφέρονται στα ελληνικά κανάλια».

Η πραγματικότητα, πάντως, στο Αιγαίο είναι διαφορετική, αφού την περασμένη εβδομάδα έλαβαν χώρα άγριες αερομαχίες, καθώς σε μία η Τουρκία έβγαλε 18 μαχητικά, εκ των οποίων τα 16 ήταν οπλισμένα, κάτι που υποδεικνύει ότι οι Τούρκοι ήταν προετοιμασμένοι ακόμα και για θερμότερη εξέλιξη των αερομαχιών. «Ήταν σαν να αναζητούσαν ένα ατύχημα προκειμένου να δικαιολογήσουν στη συνέχεια τα όσα θα γίνονταν», όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας.

Συνεργασία ΕΑΒ – Λόκχιντ Μάρτιν στο πρόγραμμα των F-35

Τη συμμετοχή της ΕΑB σε πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 προτείνει η Λόκχιντ Μάρτιν, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στο Πεντάγωνο, με το ερώτημα της ενδεχόμενης εργοστασιακής εμπλοκής της Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε να αποστείλει το Letter of Acceptance για την προμήθεια 20+20 αεροσκαφών. Κάτι που θα καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία πανίσχυρη αυξάνοντας τη διαφορά που τη χωρίζει από την τουρκική αεροπορία.

Να σημειωθεί πως με την επικείμενη αναβάθμιση των F-16 σε συνδυασμό με την απόκτηση των Rafale αλλά και την αναμενόμενη προμήθεια 20+20 F-35 η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πρωτοφανείς δυνατότητες διαλειτουργικότητας των ιπτάμενων μέσων της. Η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε από την εμπλοκή της ΕΑΒ στον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 Blok στο επίπεδο Viper, κάτι που αναβαθμίζει κατακόρυφα τόσο τις εγκαταστάσεις της όσο και την τεχνογνωσία, και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα των Viper, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου. Ήδη η αναβάθμιση των F-16 (με τη δημιουργία πρωτότυπων kit proof) συνεχίζεται απρόσκοπτα στην ΕΑΒ και η υλοποίηση της συμφωνίας δημιουργεί 700 νέες θέσεις εργασίας, ενώ παραδίδεται ένα αεροσκάφος το μήνα.

Η μονάδα που θα υποδεχθεί τα πρώτα Viper είναι η 115 Π.Μ. (343Μ) στη Σούδα, και θα ακολουθήσει η 340Μ της ίδιας Μονάδας. Στη συνέχεια, η 337Μ στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα. Τελευταία θα εκσυγχρονιστούν τα F-16 BLΟK 52 Adv της 116 Π.Μ. στον Άραξο. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2027, με συνολικό αριθμό 83 Viper, αφού έχει απολεσθεί ένα αεροσκάφος σε ατύχημα.

Όπως λένε στελέχη του Πενταγώνου στη «ΒτΚ», τα F-16 Viper διαθέτουν πάρα πολύ αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τα παλαιότερα Block F-16 που διαθέτει η Ελλάδα ,αλλά και η Τουρκία. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Άμυνας διασφάλισε συμφωνία με την Λόκχιντ Μάρτιν για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε προγράμματα αξίας 279.700.000 ευρώ, τα οποία αφορούν την επιχειρησιακή αυτονομία της Π.Α., καθώς και την ασφάλεια εφοδιασμού και πληροφοριών.

Δείτε επίσης