Πολιτική

Απανωτά παραληρήματα Ερντογάν: «Δεύτερη άλωση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζει τον εαυτό του ως... πορθητή

Απανωτά παραληρήματα Ερντογάν: «Δεύτερη άλωση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Βήμα πίσω από την προκλητική ρητορική του δεν κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος μετά τις γνωστές απειλές με το «θα' ρθουμε ξαφνικά μία νύχτα», επανήλθε στη «γραμμή» της όξυνσης, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, αγνοώντας τη θέση της διεθνούς κοινότητας, χαιρέτισε ξανά τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εξέλιξη «δεύτερη άλωση».

Ειδικότερα, εμφανίζοντας εαυτόν ως νέο πορθητή, διάβασε ένα «προφητικό» ποίημα το οποίο αναφέρεται στην Αγία Σοφία:

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν.

Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα.

Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

Ακούσατε το ποίημα και έλεγε η θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία…. Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

Η νέα δημοσκόπηση - χαστούκι και η επίθεση στον Μακρόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η «Cumhuriyet» το 72% των νέων θέλει νέο πρόεδρο στην Τουρκία, ενώ το 65% στηρίζει την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νέους, αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ελλάδας, και επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας πιστέψτε με πως δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους.Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα κι όσα λέμε ξέρω πως θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος.

Στην Μεσόγειο στις σχέσεις με την Ελλάδα κάνουν πως δεν βλέπουν την Τουρκία και πάνε και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εγώ του έχω πει διάφορα όταν συναντηθήκαμε. Κάποια πράγματα μένουν μεταξύ μας αλλά του είπα πως ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα. Τώρα έχασε το κύρος του στο Κοινοβούλιο και έμεινε απλά στην προεδρία και η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της».

«Η Σουηδία θα σοκαριστεί»

Στο μεταξύ, μία σιβυλλική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή προκάλεσε αίσθηση, καθώς υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχτεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη γειτονική της Σουηδία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Τουρκία μπορεί να απαντήσει «διαφορετικά» στην προσπάθεια της Φινλανδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα «σοκάρει» τη Σουηδία».

«Μπορεί να απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία εάν χρειαστεί. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν και οι αιχμές κατά των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Από το Ταταρστάν μέχρι το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις περιοχές, τα αιτήματά μας έχουν ανταπόκριση. Επί του παρόντος, υπάρχουν εξελίξεις στη βόρεια Συρία. Φυσικά, αν και δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, λέμε, “Ας κάνουμε μερικές συναντήσεις τριών τώρα”. Ποιοι είναι αυτοί; Ας μαζευτούμε ως τρίο Ρωσία, Τουρκία, Συρία. Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και το Ιράν σε αυτό».

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ:

«Πολλοί μας απείλησαν στο ζήτημα των S-400 ,πως πρέπει να επιστρέψουμε τους S-400. Όχι δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400 τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε από εσάς τα F-16 όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε F-35 δεν τηρήσατε τον λόγο σας.

Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά δεν μας τα δίνετε. Ε τότε αυτό θα έχει κάποιο τίμημα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Δείτε επίσης