Πολιτική

Δωρεά 2,5 εκατ. από την Κύπρο στην Πολεμική μας Αεροπορία στη μνήμη των πιλότων μας

Σε κλίμα συγκίνησης Μητσοτάκης και Αναστασιάδης βρέθηκαν στο Μάτι για το Πάρκο Μνήμης

Δωρεά 2,5 εκατ. από την Κύπρο στην Πολεμική μας Αεροπορία στη μνήμη των πιλότων μας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης βρέθηκαν στο Μάτι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκεί, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοίνωσε δωρεά στη μνήμη των δυο ηρωικών πιλότων μας που κατέπεσαν με το Φάντομ στην Ανδραβίδα. Όπως είπε ο ίδιος, «η επίσκεψη μου συμπίπτει με τραγικό γεγονός και θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη καθώς η Κύπρος διέθεσε ένα πολύ σημαντικό ποσό μέρος του οποίου αξιοποιείται για να κατασκευαστεί αυτό το πάρκο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών για να στεγαστούν οι συμπολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους τους από την φωτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο Μάτι για το Πάρκο Μνήμης
Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο Μάτι για το Πάρκο Μνήμης

Τι φτιάχνεται στο Μάτι

Yπενθυμίζεται ότι το περασμένο διάστημα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αξιοποίηση της ανοιχτής έκτασης 130 στρεμμάτων στο Μάτι, η οποία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο.

Στόχος του δήμου Μαραθώνα είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου πρασίνου, άθλησης και αναψυχής στην Ανατολική Αττική, στη συγκεκριμένη περιοχή στο Μάτι.

Η έκταση αυτή ανήκε στο ΝΑΤ και φιλοξενούσε κάποτε παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό το κομμάτι γης να μένει έρημο, ενώ η φωτιά του 2018 πέρασε από μέσα του.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εργασίες που θα γίνουν είναι ήπιου χαρακτήρα, με υποδομές για οικογένειες και παιδιά, για την τρίτη ηλικία και για ΑμεΑ.

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο Μάτι για το Πάρκο Μνήμης
Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο Μάτι για το Πάρκο Μνήμης

Συγκεκριμένα τα έργα που θα γίνουν περιλαμβάνουν:

Πλούσια φύτευση σε όλο τον χώρο.
Όργανα παιδικής χαράς.
Ποδηλατόδρομο.
Χώρο περιπάτου περίπου 2 χλμ.
Πάρκο ανακύκλωσης.
Χώρους δημιουργικού παιχνιδιού για όλες τις ηλικίες.
Φυτικό «λαβύρινθο».
Επιμορφωτικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παιδιών.
Πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής παιδιών.
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών.
Χώρο ανάπαυσης και ξεκούρασης.
Γήπεδα μπιτς βόλεϊ, αντισφαίρισης και 5×5.
Χώρο για mountain bike.
Χώρο περιήγησης και παρατήρησης.
Χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων.

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: «Η καρδιά σου θα είναι πάντα στο πως θα πετύχουμε μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συμβολή του για την πρόοδο της Μεγαλονήσου, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία Λευκωσίας και Αθήνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων, που πηγάζουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπημένε μου Νίκο (Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

Δωρεά 2,5 εκατ. από την Κύπρο στην Πολεμική μας Αεροπορία στην μνήμη των πιλότων μας

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Αναστασιάδης: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου

Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου Κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής μου παρουσίας, είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δωρεά 2,5 εκατ. από την Κύπρο στην Πολεμική μας Αεροπορία στην μνήμη των πιλότων μας

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε.

Σας ευχαριστώ.

Στη συνεχεία υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μάτι, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης