Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για αστέγους και ευάλωτες ομάδες

Τι δράσεις περιλαμβάνει την επόμενη πενταετία και πόσα νοικοκυριά και αστέγους θα βοηθήσει

Κωστής Χατζηδάκης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για αστέγους και ευάλωτες ομάδες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Αστεγίας την πενταετία 2023-2027, το οποίο θα βοηθήσει 5.700 νοικοκυριά αλλά και τους αστέγους, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο διαρθρώνεται σε 7 πυλώνες και περιλαμβάνει δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία θα υλοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Στοχεύει στην διευκόλυνση πρόσβασης σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση για ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και στην πρόληψη του φαινομένου της αστεγίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης για όλους τους Έλληνες, με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τις σημαντικότερες δράσεις του σχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  1. Το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο απόθεμα διαμερισμάτων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Στόχος είναι η διάθεση τουλάχιστον 1.000 διαμερισμάτων ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Το πρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό 21,5 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το κόστος μίσθωσης της κατοικίας για διάστημα τριών ετών και τυχόν δαπάνες επισκευών, όπου απαιτείται. Οι πρώτες κατοικίες θα παραδοθούν εντός του Μαρτίου.
  2. Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», που μετατράπηκε από πιλοτικό σε μόνιμο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής και λειτουργεί σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα, παρέχοντας επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια, κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης. Στόχος είναι η επανένταξη 800 ωφελουμένων.
  3. Το πιλοτικό πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, που και θα υλοποιηθεί στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στοχεύει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του αποκλεισμού από κατοικία ευάλωτων ομάδων, που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης, κάνοντας χρήση μέρους του ιδιωτικού και δημόσιου στεγαστικού αποθέματος, που δεν χρησιμοποιείται. Προβλέπεται, μάλιστα, η επέκταση και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, μέσω της ένταξής του στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δείτε επίσης