Ελλάδα

«Αθάνατος!» - «Ήσουν πάντα ήρωας!» - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σμηναγό Τσιτλακίδη

Με τον εθνικό ύμνο, τρεις πυροβολισμούς στον αέρα και με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη του δράματος

«Αθάνατος!» - «Ήσουν πάντα ήρωας!» - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σμηναγό Τσιτλακίδη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom Ευστάθιος Τσιτλακίδης, συνοδευόμενος από συναδέλφους του, πλήθος κόσμου και την οικογένειά του.

Με τον εθνικό ύμνο, τρεις πυροβολισμούς στον αέρα και με τα χειροκροτήματα του κόσμου που με δάκρυα στα μάτια φώναζε «αθάνατος», ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη του δράματος λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

«Αθάνατος!» - «Ήσουν πάντα ήρωας!» - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σμηναγό Τσιτλακίδη

«Αθάνατος!» - «Ήσουν πάντα ήρωας!» - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σμηναγό Τσιτλακίδη

«Αθάνατος!» - «Ήσουν πάντα ήρωας!» - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σμηναγό Τσιτλακίδη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης απέτισαν φόρο τιμής στον σμηναγό, που κηδεύτηκε σε κλίμα βαθιάς οδύνης με τιμές αντιπτεράρχου.

Βουβός ο πόνος των οικείων του, με έναν συνάδελφό του και τον αδελφό του να τον αποχαιρετούν με επικήδειους, στο εσωτερικό του μικρού ιερού ναού, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, στη γενέτειρά του, στο ορεινό χωριό Γρανίτης της Δράμας.

«Ήρθε ο ήρωάς μας, είχες ακόμα πολλά να προσφέρεις στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά δυστυχώς έφυγες πολύ νωρίς», ανέφερε στον επικήδειό του, συνάδελφός του, με έκδηλη συγκίνηση.

«Ποτέ δεν υπήρξες ένας απλός άνθρωπος. Ήσουν πάντα ένας ήρωας. Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος. Μας έδειξες τον δρόμο, εδώ, στο ακριτικό Νευροκόπι. Απέδειξες ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας. Έδειξες έμπρακτα την έννοια της φιλίας, της συντροφιάς και της οικογένειας», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αδελφός του.

Ο επικήδειος του συναδέλφου του Στάθη Τσιτλακίδη

Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σου πότισε με απεραντή θλίψη και ανείπωτο πόνο τις καρδιές της οικογένειας σου, των φίλων σου και των συναδέλφων σου στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σους στάθηκες κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου. Για 10 χρόνια υπηρέτησε στην 120 πτέρυγα αέρος και στην 117 ΠΜ. Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλνια φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσευμα ψυχής χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχωριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα. Τη θύμισή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ηρώες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξίοτατό στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου.

Ο συγκινητικός επικήδειος του αδελφού του

Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες πότε μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την προσπάθεια να καταφέρει ένας άνθρωπος αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε (σ.σ. υποσμηναγός Τουρούτσικας) σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι.

Της πομπής που μετέφερε τη σορό του άτυχου σμηναγού στον ιερό ναό Παμμεγιστών Ταξιαρχών, στον Γρανίτη Δράμας, προπορευόταν αξιωματικός - συνάδελφός του, που κρατούσε το ξίφος και το πηλήκιό του και ο οποίος τον Οκτώβριο θα γινόταν κουμπάρος στον γάμο του.

Από το πρωί, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα σε όλη την περιοχή και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Συντετριμμένοι έφτασαν λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Νευροκόπι Δράμας, για το τελευταίο αντίο στον γιο τους, οι γονείς του.

Τραγική φιγούρα, η μητέρα του 31χρονου πιλότου, η οποία, καθώς προχωρούσε προς την εκκλησία έλεγε ψιθυριστά «ψηλά, ψηλά» και κοίταζε τον ουρανό.

Συντετριμμένοι γονείς και συγγενείς στο «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Τσιτλακίδη

Στις 10 έφτασε και η σύντροφος του αδικοχαμένου πιλότου, κρατώντας μία φωτογραφία του στα χέρια της.

Συντετριμμένοι γονείς και συγγενείς στο «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Τσιτλακίδη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην εκκλησία, που ήταν γεμάτη στεφάνια, κρατώντας λουλούδια στα χέρια, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Στην εξόδιο ακολουθία του σμηναγού παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

 Με κουφέτα και τριαντάφυλλα το «ύστατο χαίρε» σήμερα στον σμηναγό Τσιτλακίδη

Η οικογένεια του άτυχου νεαρού αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να δώσει μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα σε όσους έρθουν, για να αποχαιρετήσουν το παλικάρι της. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά, καλούν συγγενείς, φίλους αλλά και όλη την Ελλάδα σε έναν «διαφορετικό γάμο» του παιδιού τους.

Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε

Στο χωριό Γρανίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Στάθης, ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, που έπεσε στην Ανδραβίδα. Στο ίδιο χωριό ανδρώθηκε μέσα του και μία τεράστια αγάπη για την πατρίδα, καθώς όπως αναφέρουν φίλοι και συγγενείς, το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο στον ουρανό γιατί πάντοτε θαύμαζε όλους όσοι μπορούσαν να πετάξουν με τα «φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, ήταν παιδικό του όνειρο να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και να μπορεί - με το εθνόσημο στο στήθος - να υπερασπίζεται την πατρίδα.

O Δήμος Κάτω Νευροκοπίου σε συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος.
  • Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και κτίρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου από ώρα την 11η πρωινή της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023, σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα.
  • Να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να ονομαστεί μία κεντρική οδός ή ένα δημοτικό κτήριο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου «ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ».
  • Στεφάνι από την οικογένεια του σμηναγού Μπαλταδώρου

  • Με κουφέτα και τριαντάφυλλα το «ύστατο χαίρε» σήμερα στον σμηναγό Τσιτλακίδη

«Βλέπαμε αεροπλάνο και λέγαμε ο Στάθης»

«Ο Στάθης μεγάλωσε εδώ και πήγαινε μαζί με το γιο μου στο σχολείο. Όλοι έχουν στεναχωρηθεί είναι ένα μεγάλο σοκ για όλη την Ελλάδα. Αυτα τα παιδιά είναι όλης της Ελλάδος, όχι μόνο του πατέρα και της μάνας. Περνούσαν τα αεροπλάνα και πάντα χαιρετούσαμε», ανέφερε κάτοικος της περιοχής του Νευροκοπίου.

«Μονό τιμή σε αυτούς τους ανθρώπους. Όταν περνούσαν μαχητικά αεροπλάνα πάνω από το χωριό, ανατριχίλα, βγαίναμε και χαιρετούσαμε», ανέφερε άλλος κάτοικος.

Ένας φίλος του ανέβασε στα social media βίντεο, όπου φαίνεται ο νεαρός να χορεύει ζεϊμπέκικο.

Αθάνατος!

Το ύστατο «χαίρε» στον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα είπε χθές Πέμπτη η Αρκαδία και όλη η Ελλάδα που έπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Στην εξόδιο ακολουθία, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, φθάνει στον ναό κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο. Εκεί την υποδέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγο νωρίτερα είχαν φθάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Μέσα στον ναό, την ώρα των επικήδειων του πατέρα και της μητέρας του 29χρονου υποσμηναγού, κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, οι συνάδελφοι του 29χρονου πιλότου.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποδώσει τη μέγιστη τιμή στους πιλότους του μοιραίου αεροσκάφους, τιμώντας τους με τον βαθμό αντιπτεράρχου.

Δείτε επίσης