Πολιτική

«Δεν πάμε σε καβγά με τη "διάταξη Κασιδιάρη"»,λέει ο Οικονόμου-Την Τρίτη η ψηφοφορία

«Η διάθεση είναι να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε - Τα «κλειδιά» της διάταξης, το στοίχημα της κυβέρνησης και οι θέσεις των κομμάτων

«Δεν πάμε σε καβγά με τη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Δεν πάμε σε καβγά». Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την επομένη της κατάθεσης της τροπολογίας, γνωστή και ως «τροπολογία Κασιδιάρη, με την οποία μπαίνει φραγμός στο ενδεχόμενο εισόδου στην Βουλή νεοναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο ίδιος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τις προθέσεις κανενός. Επεσήμανε δε ότι η πρόταση είναι πλήρης και καλύπτει το φάσμα της υπόθεσης, ωστόσο φάνηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις, αλλά όχι αλλοιώσεις.

«Η διάθεση είναι να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε πως θα έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα και συμβολική αλλά και ουσιαστική, αν η ρύθμιση εξασφαλίσει μια ευρύτερη αποδοχή.

«Σκοπός είναι να εκπέμψουμε ένα σημαντικό μήνυμα για την Δημοκρατία και το πολίτευμα και ένα μήνυμα για την Δικαιοσύνη που θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ώρα ευθύνης: Ψηφίζεται την Τρίτη - Ζητείται ευρεία συναίνεση

Στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι η τροπολογία, που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, θα λειτουργήσει ως ασπίδα για την δημοκρατία με τον τόπο μας να έχει νωπές τις μνήμες από όλα όσα διαδραματίστηκαν εντός και εκτός κοινοβουλίου από την εγκληματική οργάνωση, Χρυσή Αυγή. Σημειώνουν επίσης ότι η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος και είναι προσεγμένη έως και την τελευταία λεπτομέρεια.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά και στην ηθική υποχρέωση της Δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της.

«Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Προσβλέπω στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση πλέον δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το ένδυμα πολιτικού κόμματος. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι ο Άρειος Πάγος θα μπορεί να εμποδίζει ένα κόμμα να κατέλθει στις εκλογές εάν ο αρχηγός του είναι καταδικασμένος έστω και πρωτόδικα ή αν αποδειχθεί ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα καταδικασμένο μέλος για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που κατατέθηκε «πατάει» πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας.

Η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διάταξη είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκοί Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα «κλειδιά» και το στοίχημα

Το ένα είναι ότι η διάταξη δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας. Δηλαδή, δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα. Αποκλείεται μόνο αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.

Το δεύτερο είναι ότι πλέον με την διάταξη αυτή η Δημοκρατία στέκεται απέναντι σε όσους παρότι την εχθρεύονται και την επιβουλεύονται την χρησιμοποιούν για να στραφούν εναντίον της.

Και το τρίτο είναι ότι η διάταξη δεν έρχεται για να αξιολογήσει την ιδεολογία των κομμάτων γιατί αν συνέβαινε αυτό θα άλλαζε ο ρόλος του Αρείου Πάγου και θα κλονιζόταν όλο το οικοδόμημα ακόμα και υπαρχόντων κομμάτων.

Το στοίχημα πλέον είναι να καταφέρει η κυβέρνηση να παρακάμψει τις όποιες αντιρρήσεις και προσκόμματα από την αντιπολίτευση έτσι ώστε να εμφανιστεί κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ένα αρραγές δημοκρατικό μέτωπο το οποίο θα δώσει την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν σκοπό να καταλύσουν την δημοκρατία. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «αποτελεί χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει».

Δείτε επίσης