Πολιτική

Νέα στρατηγική προς τις κάλπες με δουλειά και σοβαρότητα

«Καμία πρόκληση του Τσίπρα αναπάντητη» το μήνυμα της κυβέρνησης

Κυβέρνηση: Καμία πρόκληση του Τσίπρα αναπάντητη
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση και ενώ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση σε κλίμα τοξικότητας που τροφοδοτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις κάλπες. Ο πρωθυπουργός καλεί τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. να μην αφήνουν καμία κατηγορία αναπάντητη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα υποστείλει τη σημαία της σοβαρότητας.

Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες είναι η συνέχιση του έργου της χωρίς κωλυσιεργίες, και για το λόγο αυτό, συνεχίζει απρόσκοπτη το νομοθετικό της έργο με μπαράζ νέων νομοθετημάτων που θα κατατεθούν το προσεχές διάστημα.

Πολιτική πόλωση, αλληλοκατηγορίες και προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις κάλπες και τον πρωθυπουργό να μιλά για βούρκο στον οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας την «κοινοβουλευτική σε πεζοδρομιακή δημοκρατία», και μην μπορώντας να αντιπαρατεθεί μέσω επιχειρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, η οποία θα έχει διπλή στόχευση όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη ανακήρυξη της ημερομηνίας των εκλογών.

Αφενός το σήμα που στέλνει ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι ότι καμία από τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μένει αναπάντητη, και αφετέρου ότι το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί με κανονικούς ρυθμούς μέχρι τις κάλπες. Επισημαίνεται, δε, ότι φαινόμενα του παρελθόντος με υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια και να ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους, ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ενώ έχουμε μπει άτυπα σε προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και παρότι προκαλείται ευθέως από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών. Και μπορεί το προφανές να είναι ότι σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σύρεται από τους αντιπάλους του, παραμένει θεσμικός και ακολουθεί τον προγραμματισμό του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βτκ», υπάρχουν και δύο ακόμη βασικοί λόγοι.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία από τον πρωθυπουργό, να διαλυθεί η Βουλή, να μην μεσολαβήσει άγονος πολιτικά και ουσιαστικά χρόνος, και να περιοριστεί η όποια παράλυση του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και του εμπορίου, που επιφέρει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Κυβερνητικός στόχος είναι οι εκλογικές διαδικασίες να γίνουν στο συντομότερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην χαθεί ο πολιτικός βηματισμός.

Εκλογικοί «χρησμοί»

«Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι το τελευταίο», «κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα», «μέχρι τέλους», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις του πρωθυπουργού που ερμηνεύονται ως εκλογικοί «χρησμοί», καθώς τροφοδοτούν τη σεναριολογία για το πότε, τελικά, θα οδηγηθούμε στις εκλογές.

Η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτη το νομοθετικό της έργο, καταθέτοντας σειρά νέων νομοσχεδίων και ρυθμίσεων προς ψήφιση στη Βουλή, με το στίγμα του προεκλογικού νομοθετικού μπαράζ να αποτυπώνεται στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως το εθνικό σχέδιο για τους άστεγους, την τροποποίηση του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν θέλει την παραμικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων έχουν εξαγγελθεί ως μέτρα στήριξης, αλλά και στην προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού για τη μεγάλη μάχη της κάλπης.

Έτσι, η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών τοποθετείται εντός του Μαρτίου, καθώς ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας παροχών. Ήδη έχει ανακοινωθεί η επιδότηση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών μετά την αύξηση των επιτοκίων. Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Μαρτίου και οι αναδρομικές αυξήσεις από 1/1/2023 και την τελευταία ημέρα του μήνα θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης. Η 1η Μαρτίου επίσης, θα σημάνει την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει το βάρος σε προεκλογικές περιοδείες, όπου από τη μία θα αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο και από την άλλη θα καλεί τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕ.Λ. Η φράση που χρησιμοποιεί διαρκώς τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός είναι «απαντάμε στις προκλήσεις και συνεχίζουμε τη δουλειά μας».

Δείτε επίσης