Πολιτική

Οι περιφέρειες-βαρόμετρο για τη «γαλάζια» κυριαρχία

Κοζάνη, Λάρισα, Αχαΐα και Άρτα στο κυβερνητικό «στόχαστρο» στην προεκλογική περίοδο εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας τους στις κάλπες

Περιφέρειες-βαρόμετρο για τη «γαλάζια» κυριαρχία
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Το νέο εκλογικό χάρτη μελετά με κάθε λεπτομέρεια το «γαλάζιο» κομματικό επιτελείο εστιάζοντας σε Περιφέρειες-«κλειδιά» που είτε «κλειδώνουν» τη νίκη καθορίζοντας το πανελλαδικό ποσοστό είτε έχουν στρατηγική αλλά και συμβολική αξία για την παράταξη της Ν.Δ. Έτσι όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών από τον πρωθυπουργό τόσο η χαρτογράφηση που κάνουν σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς σχετίζεται με τη βαρύτητα που θα δώσουν προεκλογικά στα «γαλάζια» κάστρα, με στόχο να παραμείνουν «απόρθητα», αλλά και στις περιοχές που «αλώθηκαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019, με σταθερή επιδίωξη να βαφτούν με χρώμα «γαλάζιο» μετά τις κάλπες. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» συγκεκριμένες περιφέρειες και νομούς της χώρας και κινητοποιούν τον κομματικό μηχανισμό.

Το δικό τους ειδικό βάρος έχουν η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Θεσσαλία. Στη λίστα έχει ενταχθεί και η Άρτα, καθώς πρόκειται για διαχρονικά συντηρητικό νομό, στο οποίο όμως, λόγω καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, επικράτησε στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο στόχο έχουν η ανακατάληψη της Άρτας να σηματοδοτήσει μία γενικότερη εκλογική τάση.

Κοζάνη

Στις 13-14 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Κοζάνη για να ανακοινώσει –όπως μαθαίνουμε– και επίσημα τη λειτουργία του λιγνιτικού Σταθμού 5 στην Πτολεμαΐδα, ο οποίος είναι έτοιμος να λειτουργήσει προς εμπορική χρήση. Η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο του «γαλάζιου» επιτελείου, με τη Ν.Δ. να προχωρά στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης, ανακοινώνοντας την περιβαλλοντική της ατζέντα, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Η Ν.Δ. επιχειρεί να τονώσει τα ποσοστά της στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της ανεργίας και της ακρίβειας. Έτσι, η εντατικοποίηση των «γαλάζιων» επαφών και όχι μόνο, βρίσκεται σε εξέλιξη, δεδομένου ότι με την τελευταία απογραφή η Κοζάνη χάνει μία έδρα.

Αχαΐα

Ένα από τα μεγάλα «γαλάζια» στοιχήματα είναι να κατακτηθεί εκλογικά το παραδοσιακά «κάστρο» της Κεντροαριστεράς, που δεν είναι άλλο από την Περιφέρεια Αχαΐας. Έτσι, όσο πιο μεγάλο ποσοστό πάρει η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, που έχει διαχρονικά ειδική σημασία για τη δημοκρατική παράταξη, τόσο καλύτερα θα τα έχει πάει πανελλαδικά. Και το θετικό είναι ότι η διείσδυση της Ν.Δ. στο κεντρώο ακροατήριο μεγαλώνει, γεγονός που διεφάνη από την επικράτηση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη το 2019, ο οποίος επικράτησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έναντι του Απόστολου Κατσιφάρα που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «πολύφερνη» Λάρισα

Ειδικοί αναλυτές από τις μετρήσεις τους έχουν αλιεύσει ότι ο Νομός Λάρισας είναι αυτός που… «βγάζει πρωθυπουργό», και αυτό γιατί τα εκλογικά χαρακτηριστικά της περιφερειακής αυτής ενότητας αποτελούν αξιόπιστο βαρόμετρο για όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 η Ν.Δ. συγκέντρωσε το 39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 31,25%. Το ΚΙΝ.ΑΛ. 8,10% και 8,79%. Το ΚΚΕ 5,30% και 6,25%. Η Ελληνική Λύση 3,70% και 4,34%. Το ΜΕΡΑ25 3,44% και 2,81%. Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς ετοιμάζει μία διήμερη εξόρμηση του πρωθυπουργού στην περιοχή, με στόχο να παρουσιάσει το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό πλάνο, ενώ το θετικό είναι ότι δημοσκοπικά η Ν.Δ. στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφει υψηλά ποσοστά.

Μονοεδρικές

Κεντρικό ρόλο έχουν και οι μονοεδρικές, με το στοίχημα από την Πειραιώς να είναι «να μην χαθεί καμία μονοεδρική». Και δεδομένου ότι στις επτά μονοεδρικές Περιφέρειες των εκλογών του 2019, τις οποίες όλες είχε κερδίσει η Ν.Δ., προστέθηκαν με τη νέα απογραφή δύο επιπλέον, η Καστοριά και η Θεσπρωτία, καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επαναλάβει το θρίαμβο των τελευταίων εκλογών, προσθέτοντας και τις καινούργιες Περιφέρειες.

Η «μάχη» της Κρήτης

Σε προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού εξελίσσεται η «γαλάζια μάχη» της Κρήτης, καθώς με τη διείσδυση που έχει καταφέρει τα τελευταία 3,5 χρόνια στο νησί, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει την ευκαιρία να κερδίσει για πρώτη φορά και τους τέσσερις νομούς. Και αυτό, γιατί μπορεί τον Ιούλιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία να ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά της και στους τέσσερις νομούς, αλλά η Κρήτη δεν βάφτηκε «γαλάζια».

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει καλά ποσοστά, αφετέρου το Ηράκλειο είναι τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα είναι δυνατό, ενώ πιθανόν σε αυτό, και για συμβολικούς λόγους, να είναι και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η καταγωγή του και οι στενοί δεσμοί του με το νησί τού δίνουν ισχυρό προβάδισμα. Έτσι, περίπου 600.000 κάτοικοι της Κρήτης θα κληθούν να αποφασίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα ποιος επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα και αναλόγως οι 15 έδρες του νησιού θα αλλάξουν ή θα παραμείνουν στα ίδια χέρια.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επισκέφθηκε το εργοτάξιο του βόρειου οδικού άξονα του νησιού κάνοντας λόγο για «ένα έργο πνοής για την Κρήτη, ένα σημαντικό έργο οδικής ασφάλεια, ένα έργο το οποίο σηματοδοτεί το λαμπρό μέλλον που έχει το νησί», ενώ στην ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο είπε: «Αυτό που βλέπω, με πείθει ότι ο στόχος μας είναι κοντά: η Κρήτη από άκρο σε άκρο να γίνει “γαλάζια”. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα».

Δείτε επίσης