«Κλειδώνουν» μισθολογικά ενόπλων δυνάμεων και τροπολογία για μπλόκο Κασιδιάρη
Έντονο Κοινοβουλευτικό διήμερο

Στη Βουλή στρέφεται το ενδιαφέρον σήμερα και αύριο, καθώς ψηφίζονται δυο σημαντικά νομοθετήματα.
Το ένα αφορά το νέο μισθολόγιο των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θεωρείται από την κυβέρνηση μια σημαντική επιβράβευση για το έργο που προσφέρουν στην πατρίδα ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των άοκνων προσπαθειών των ανδρών και γυναικών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του.
Μάλιστα, δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι παρά την αναβολή των εργασιών της Βουλής χθες λόγω της κακοκαιρίας θα δοθεί προτεραιότητα σήμερα προκειμένου να ψηφιστεί χωρίς παράλληλα να αναβληθεί η πρώτη, ύστερα από 20 χρόνια, επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού 'Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βρετανία.
Ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναχώρησε για το Λονδίνο, καθώς έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον υπουργό 'Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλλας.
Εν συνεχεία οι δύο υπουργοί θα μεταβούν στο Πόρτσμουθ όπου θα επιβιβαστούν επί του αντιτορπιλικού «HMS Diamond D-34» προκειμένου να υπογράψουν τη Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου, συμβολικά επί του αποκαλούμενου «κοσμήματος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού».
Ως συνέχεια αυτής της επίσκεψης θεωρείται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τετάρτης όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Κύρια θέματα θα αποτελέσουν η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Με οδηγό τη συναίνεση
Αύριο, Τετάρτη ψηφίζεται και η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά, ούτε σε νομικό κενό αλλά αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι ήδη, από το 2013 υπήρξαν διατάξεις για μη χρηματοδότηση κομμάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις.
Για παράδειγμα, το 2021 ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε «πολιτικά κόμματα». Η διάταξη εκείνη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος τους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Τετάρτη θα κλείσει ένα «παράθυρο» εκείνης της διάταξης, που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά μάλιστα και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη. «Ακουμπά» δηλαδή και τον πραγματικό ηγέτη της οργάνωσης αυτής, του μορφώματος αυτού και τον «αχυράνθρωπο».
Από εδώ και πέρα, με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, μπαίνουν οι βάσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Συνεχείς διαβουλεύσεις
Από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να σταλεί ένα μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την δημοκρατία και τους θεσμούς της ότι τα λεγόμενα και «κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι ενωμένα σαν μια γροθιά. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση από τον περασμένο κιόλας Νοέμβριο, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου, τώρα, είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που θέλουν να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς χωρίς υποσημειώσεις, και αστερίσκους και προσχηματικές διαφωνίες.