Πολιτική

Εκλογές επιβίωσης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες περνούν μέσα από τα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων

Εκλογές επιβίωσης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Ο θάνατός σου η ζωή μου», θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι εκλογές που έρχονται για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα επιζητούν να κερδίσουν ψηφοφόρους, με στόχο ο μεν ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά και το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, το δε ΠΑΣΟΚ ένα υψηλό ποσοστό που θα του επιτρέψει να διαδραματίσει καθοριστικό μετεκλογικό ρόλο και, κυρίως, να αποφύγει την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες, αφού θεωρεί πως η πόλωση μόνο συμφέρουσα γι’ αυτό δεν είναι. Και μπορεί τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς να συγκλίνουν σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά μάλλον αποκλίνουν σε πολλά περισσότερα.

Τα σενάρια είναι πολλά για την επόμενη μέρα, και για το τι θα έχει να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τι θα έχει καταγράψει ο Αλέξης Τσίπρας και το τι θα έχει απομείνει σε ψήφους για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επομένως, η μόνη παραδοχή η οποία δεν αμφισβητείται από κανένα κόμμα είναι η εξής: το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη και οι επιλογές που θα προκύψουν, με βάση τις οποίες θα ξεκινήσει η συζήτηση ποιος θα είναι με ποιον. Μέχρι τότε, κανένα κόμμα δεν θα λέει ανοικτά τι θα κάνει, διότι, πολύ απλά, αν το πει είναι σα να λέει «μην ψηφίζετε εμένα, αλλά πηγαίνετε να ψηφίσετε το άλλο κόμμα με το οποίο θα συγκυβερνήσω».

Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα και μέχρι την Κυριακή των εκλογών θα μεγαλώνει η όξυνση και θα πολώνεται περισσότερο το κλίμα, για την αναγκαία συσπείρωση των οπαδών. Δεν είναι, άλλωστε, κάτι καινούργιο. Πάντα τα κόμματα εξουσίας ήθελαν να τους περιχαρακώσουν, το καθένα στο δικό του πολιτικό «μαντρί». Επειδή, όμως, οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα επί σφαγή, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ψηφοφόροι άνω των 55-60 ετών είναι ιδιαίτερα αναποφάσιστοι και κινούνται στην γκρίζα σφαίρα του «όλοι ίδιοι είστε». Αυτό το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί υπέρ του ενός ή του άλλου, και για αυτό τα κόμματα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους κερδίσουν.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι πόλεμος μέχρι τέλους. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης προσβλέπουν σε ψηφοφόρους που πηγάζουν από την ίδια δεξαμενή, και επομένως, μέχρι να κλείσει η κάλπη, θα βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση. Θα αναδεικνύουν περισσότερο τις διαφορές τους απ’ ό,τι τα σημεία σύγκλισης. Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι πρότινος καλούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να «τα βρούνε», και όταν πια πείστηκε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη μάχη που θα δώσει θα είναι ενάντια και στους δύο που έχει δεξιά και αριστερά του, τότε το έστριψε και μίλησε για εκβιασμούς, δηλαδή τον κατηγόρησε, λίγο ώς πολύ, ότι εκβιάζεται από τη Ν.Δ., και γι’ αυτό στο τέλος θα συνεργαστεί μαζί της.

Τα σημεία σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστα. Συμφωνούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας προτείνοντας και οι δύο μειώσεις φόρων, όπως τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Από εκεί και πέρα όμως, το χάος. Καμία σύγκλιση και προοπτική συνεργασίας. Άλλωστε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επεξεργασμένα προγράμματα που με εξειδικευμένες θέσεις θα προτείνουν λύσεις σε καυτά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Όταν τα προγράμματα κατατεθούν προς έγκριση από τον ελληνικό λαό, τότε θα υπάρξει και η πραγματική σύγκριση και θα φανεί ποιος θα είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος.

Οι διερευνητικές μπορούν να περιμένουν

Αν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές λάβει από τους ψηφοφόρους «ισχυρή» εντολή έχοντας κερδίσει ένα καλό διψήφιο εκλογικό ποσοστό, θα καταθέσει τις προτάσεις του σε σημαντικά ζητήματα, και αφού πάρει την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του πως αν συμφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του στην Παιδεία, την ακρίβεια, την Υγεία, την Οικονομία και την ανεργία, η πόρτα της συγκυβέρνησης είναι ανοιχτή.

Αν συμφωνήσει, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραμερίσει τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, και συμφωνώντας σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών θα συμπορευτούν, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα από παρατεταμένη αστάθεια.

Αν τα εκλογικά ποσοστά που θα λάβει ο κ. Ανδρουλάκης τον βοηθούν και στην περίπτωση που πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε με το ίδιο σκεπτικό θα απευθυνθεί προς τον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι όσοι πράγματι εννοούν τα περί συνεργασιών θα σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Όλα αυτά φυσικά, και αναλόγως του κλίματος, ο κ. Ανδρουλάκης θα τα σταθμίσει πρώτα πολύ καλά πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, Αν και, όπως διαφαίνεται, οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί από την ακραία πόλωση, το διχασμό, τις απειλές και τις ύβρεις που θα εκτοξεύει ο ένας στον άλλον. Και με ένα πολιτικό σύστημα διαιρεμένο και με διάφορα συμφέροντα εξωθεσμικά ή μη, να επιχειρούν να κατευθύνουν τις εξελίξεις προς όφελός τους, είναι απορίας άξιον αν θα βρεθεί κοινός τόπος για μετεκλογικές συμφωνίες.

Δείτε επίσης