Πολιτική

Οικονόμου για πλειστηριασμούς:Η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης να προστατεύει τον αδύναμο αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Οικονόμου για πλειστηριασμούς:Η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμο για τους πλειστηριασμούς που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για ακόμα μια φορά πολιτική σπέκουλα. Είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Αναδεικνύεται η υποκρισία και ο λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση είπε, ο ίδιος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε έξι σημεία.

1.Πρόγραμμα Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. Μέσω αυτού τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από 44% σε κάτω από 10%. Ενδυναμώθηκε το τραπεζικό σύστημα.

2. Με το θεσμικό πλαίσιο αφερεγγυότητας παρέχεται αριθμός χρήσιμων εργαλείων για την υπερχρέωση. Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή το κύριο μέλημα.

3. Εξωδικαστικός μηχανισμός. Έχει φέρει αποτελέσματα. Πάνω από 3.300 οφειλέτες έχουν κάνει ρυθμίσεις ύψους πάνω από 1 δισ. Τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν κάνει διμερείς ρυθμίσεις 27 δις ευρώ σε πάνω από 500.000 οφειλέτες.

4. Στήριξη ευάλωτων. Θεσμοθετήθηκαν προγράμματα για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Φορέας – καταφύγιο για τους αδύναμους οφειλέτες αφού με τις ρυθμίσεις ο οφειλέτης θα μπορεί να παίρνει πίσω το σπίτι του.

5. Ενδιάμεσο πρόγραμμα. Το κράτος συνεισφέρει στις δόσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών της Α κατοικίας. Το κράτος επιδοτεί την δόση του δανείου έως και 15 μήνες.

6. Επιπρόσθετα την περίοδο της πανδημίας νομοθετήθηκε η στήριξη δανειοληπτών με τα προγράμματα Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα το αντιμετωπίζει με όρους προπαγάνδας.

«Η στάση του είναι η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού. Στο διάστημα που κυβέρνησε οι πλειστηριασμοί ήταν καθεστώς. Μάλλον τα κοράκια τότε ήταν περιστέρια.», είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017 μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς να γίνονται ηλεκτρονικά, εισήγαγε το νόμο πώλησης των δανείων σε funds. Δεν νομοθέτησε τη δυνατότητα να μπορούν οι πολίτες να εξαγοράζουν το δάνειό τους», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Θύμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μέσω του κ. Τσακαλώτου είχε πει ότι δεν θα δίνεται αυτή η δυνατότητα γιατί δεν ήταν λογικό. Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε καταλήγοντας για το θέμα αυτό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα της παρεμπόδισης εκτέλεσης πλειστηριασμού σε ιδιώνυμο και τον Φεβρουάριο του 2019 κατήργησε την προστασία της Α κατοικίας».

Χαρακτήρισε πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης να προστατεύει τον αδύναμο αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: «Ο πρωθυπουργός σύντομα θα κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις»

Για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στο θέμα της προσωπικής διαφοράς και τις εξαγγελίες που αναμένονται ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μην αφήνει κανέναν. Χωρίς υποστήριξη. Μεγάλη ομάδα συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αυξήσεις και ενίσχυση στο εισόδημα τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας. Δεν κλείνουμε τα μάτια στις ανάγκες καμίας κοινωνικής ομάδας. Με δικαιοσύνη παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και ουσιαστική και συμβολική. Δεν μιλούμε για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ένα υπαρκτό πρόβλημα μεγάλης ομάδας συνταξιούχων. Ο πρωθυπουργός σύντομα θα κάνει πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Οικονόμου: Συγκλονιστική η απόκριση του ελληνικού λαού στο δράμα της Τουρκίας

Για το αν τίθενται σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ρωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Απέναντι σε αυτή την τραγωδία που ζει ο τουρκικός λαός», τόνισε, «η αντίδραση της χώρας μας ήταν αυτονόητη χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς υστεροβουλία. Άλλωστε, το επιβάλλει ο πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας».

Και πρόσθεσε: «Κάναμε το αυτονόητο όπως το κάναμε και στο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί με διάφορους τρόπους. Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για υγειονομικό υλικό και ρουχισμό. Η συμμετοχή του ελληνικού λαού είναι συγκλονιστική».

«Η στάση μας αυτή αναδεικνύει στους Τούρκους αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον τουρκικό λαό οι διαφορές που έχουμε μπορούν να διευθετηθούν με βάση της διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας. Αποδείξαμε την αυθεντικότητα των συναισθημάτων μας προς τους τούρκους πολίτες. Κατά τα άλλα θα είμαστε ανυποχώρητοι όσον αφορά τα εθνικά μας δίκαια. Η φύλαξη των συνόρων μας είναι σταθερή και διαρκής. Αν βρεθούν άνθρωποι σε δύσκολη θέση εξαιτίας των σεισμών θα κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Πάντα η χώρα και ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός σε τέτοιο ενδεχόμενο, είπε ερωτηθείς αν θα ήταν θετικός σε μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Σας θυμίζω ότι η στάση του Τούρκου προέδρου δεν στάθηκε ικανή στο να αποτρέψει τον Έλληνα πρωθυπουργό να του τηλεφωνήσει και να εκφράσει την θλίψη του», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Δείτε επίσης