Πολιτική

«Πόρτα» διαλόγου και αποκατάσταση αδικιών από το Μαξίμου

Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες

«Πόρτα» διαλόγου και αποκατάσταση αδικιών από το Μαξίμου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ένα θέμα, χρόνιο ξαφνικά έγινε πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Με αυτές τις λίγες λέξεις κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τους οποίους θα δεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό, δημόσια διακήρυξε την απόφασή του για καθαρές λύσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες.

Η διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί και ήδη έχουν συγκροτηθεί τρεις διυπουργικές ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή όλων των κρατικών σχολών παραστατικών τεχνών για την εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων, προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία δημόσιας -πανεπιστημιακού επιπέδου- σχολής στις παραστατικές τέχνες.

Επίσης, οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι για να μη μείνει καμία αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, από τις 2 Φεβρουαρίου προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα (85/2022) οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο.

Με απλά λόγια, το Προεδρικό Διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει όμως και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική στάση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Η Κουμουνδούρου για ακόμα μια φορά λειτουργεί καιροσκοπικά ζητώντας τώρα αναγνώριση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καλλιτεχνών, από ιδιωτικές ή μη πανεπιστημιακές σχολές, όταν παλαιότερα είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και κατά της ανωτατοποίησης ιδιωτικών σχολών», λένε στην κυβέρνηση.

Όπως και να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κλείσει ένα μέτωπο το οποίο προκαλεί αναστάτωση στην κοινωνία.

Άλλα δυο φαίνεται να έκλεισαν χθες και σήμερα θα ακούσουμε την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. Αγρότες αλλά και συνταξιούχοι «θύματα της προσωπικής διαφοράς», άκουσαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετά την δημιουργία επιπρόσθετου δημοσιονομικού χώρου θα λάβουν οι μεν πρώτοι επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και οι δε ένα επίδομα έως 300 ευρώ καθώς δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους ή αυτή που είδαν ήταν πενιχρή.

Οι συνταξιούχοι θα μοιραστούν περίπου 280 εκατ. ευρώ, με τους δικαιούχους να είναι εκείνοι οι οποίοι είχαν ή έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν καθόλου αύξηση, ή πήραν μικρή αύξηση σβήνοντας την προσωπική διαφορά, εφόσον η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι: 300 ευρώ επίδομα θα λάβουν όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές έως 800 ευρώ, 250 ευρώ για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ και 200 ευρώ για συνταξιούχους έως 1.101 έως 1.600 ευρώ.

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι να μην ανοίγει αλλά να κλείνει εκκρεμότητες και μέτωπα και να μην βρίσκεται σε καμία περίπτωση απέναντι αλλά δίπλα στους πολίτες, μας εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι γνωρίζουν πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η τοξικότητα και το ψέμα θα χτυπούν κόκκινο αλλά μόνο με διάλογο και επιχειρήματα και όχι με κραυγές και ανέξοδες υποσχέσεις θα λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Δείτε επίσης