Πολιτική

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Βουλγαρία σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου

«Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στα ενεργειακά της Ευρώπης. Να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Βουλγαρία σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Σε αυτή την πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Ελλάδα και Βουλγαρία το προωθούν εδώ και 3 χρόνια. Στο εξής ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην βορειοδυτική Βουλγαρία και βουλγάρικες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Ρεβυθούσα. Είναι μια διμερής συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές μετατρέποντας τις δυο χώρες σε σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πετρέλαιο και την χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές. Θα διερευνήσουμε την δυνατότητα κατασκευής νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς αλλά και δυο θάλασσες. Το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Μητσοτάκης 1

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών και όχι ως αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Προσφέρει στην Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού μαζί και με ασφαλέστερο, ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο μεταφοράς καυσίμου.

Μητσοτάκης 2

Όχι μόνο γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια αλλά γιατί θα προστίθεται και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν και κατασκευάζονται και πρόκειται για τον IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Νέας Σάντας με τη Μαρίστα και ο πρώτος αγωγός ενώνει την Ελλάδα με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και τον υπό ανάπτυξη κάθετο διάδρομο αλλά και τον TAP. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλα αυτά αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προχωρά επίσης με γοργά βήματα η ολοκλήρωση της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Και μάλιστα εγκαινιάσαμε πρόσφατα ένα νέο ηλεκτρικό εργοστάσιο με φυσικό αέριο ισχύος 840 μεγαβάτ ετοιμο να ενισχύσει όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Μητσοτάκης 3

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά υποδηλώνουν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στα ενεργειακά της Ευρώπης. «Να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή».

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμαν Ράντεφ, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να έχουμε πρόσβαση στη Ρεβυθούσα εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μου ειδικά μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου πέρσι.

Η Βουλγαρία αύξησε τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα. Αυξήσαμε επίσης τη δυνατότητα προς τις συνδέσεις που είχαμε μεταξύ των συστημάτων μας. Όλα αυτά ως επιτεύγματα υπερβαίνουν της διάστασης μιας διασυνοριακής συμφωνίας, Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχθηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή.

Μητσοτάκης 4

Αυτό που καταφέραμε σήμερα με την υπογραφή των δύο μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας στην ίδια κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και η συμβολή του κατάφεραν να βρούμε πρακτικές λύσεις και να υπερβούμε εμπόδια όχι μόνο στην προμήθεια αλλά και την αποθήκευσή τους διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια. Τον Οκτώβρη εγκαινιάσαμε τη σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας και σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να εκκινήσουμε τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθώς δίνει την δυνατότητα αποδέσμευσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και αποφεύγονται οι καθυστερήσεις που προκαλεί η εναλλακτική λύση των τάνκερ. Προσδοκώ ότι και τα υπόλοιπα έργα θα ολοκληρωθούν γρήγορα.

Είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς η συνεργασία μας για τη διεύρυνση των δυνατότητων των ελληνικών λιμανιών αλλά και των διανοριακών σταθμών στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Μητσοτάκης 5

Οι λαοί μας μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κοιτάνε το μέλλον με αισιοδοξία αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει κοινή φιλία και συνεργασία για αμοιβαία ωφέλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, έχουμε ευθύνη για τη συμβολή μας στην Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Δείτε επίσης