Πολιτική

Eύα Καϊλή: Γιατί καθυστερεί η τρίτη ακρόαση για την αποφυλάκισή της

«Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι» δήλωσε ο νέος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί

Eύα Καϊλή: Γιατί καθυστερεί η τρίτη ακρόαση για την αποφυλάκισή της
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καθυστερεί η τριτη, μετά την κράτησή της για το σκάνδαλο Qatargate, ακρόαση της Εύας Καϊλή από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών,

Όπως λένε οι πληροφορίες, η διαδικασία θα ξεκινήσει με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως η καθυστέρηση οφείλεται σε αίτημα εξαίρεσης του δικαστή Μισέλ Κλέζ από τη διαδικασία που έχει υποβάλει η υπεράσπιση εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ως προς το ποιός έχει υποβάλει το αίτημα εξαίρεσης, ο οποίος προς το παρόν είναι απών από τη διαδικασία καθώς εκκρεμεί το αίτημα εξαίρεσής του, οι πληροφορίες ήταν αρχικά ασαφείς.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως σήμερα ενώπιον των βελγικών Αρχών βρίσκονται μαζί με τους νομικούς εκπροσώπους τους η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καίλή, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επίμαχο αίτημα εξαίρεσης κατά του δικαστής Μισέλ Κλεζ, που ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις για το Qatargate, έχει υποβάλει η πλευρά Παντσέρι. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα εξαίρεσης έχει υποβάλει ο Ταραμπέλα.

Καταστρατήγηση του τεκμηριου αθωότητας

Ωστόσο δικαστικές πηγές τονίζουν πως το αίτημα εξαίρεσης είναι πιθανότερο να το έχει καταθέσει πράγματι η πλευρά Ταραμπέλα, καθώς ο Παντσέρι συμπλέει πλέον απόλυτα με τις Βελγικές Αρχές λόγω της συμφωνίας που έχει υπογράψει με αυτές.

Τελικά οι εκτιμήσεις περί υποβολής του αιτήματος από την πλευρά Ταραμπέλα επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο συνήγορος του εμπλεκόμενου, Μαξίμ Τόλερ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη του.

Ο δικηγόρων τονίζει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ότι «στους όρους του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε για τον κ. Ταραμπέλα, ο δικαστής αναφέρει ότι "οι δημόσιες θέσεις του κατηγορουμένου ήταν αρχικά δυσμενείς για το Κατάρ και στη συνέχεια οι θέσεις αυτές αντιστράφηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύποπτη κίνηση κεφαλαίων"».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «το τεκμήριο της αθωότητας καταστρατηγείται εδώ», γιατί «ο δικαστής, με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, υπονοεί σαφώς τη γνώμη του για την ενοχή του κ. Ταραμπέλα στην υπόθεση αυτή» και «ο δικαστής φαίνεται σαφώς να θεωρεί δεδομένα τα αμφισβητούμενα γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει».

.Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο νέος συνήγορος της κυρίας Καϊλή, Σβεν Μαρί, θα είναι ότι είναι μητέρα και η θέση της είναι στο σπίτι με το παιδί της.

«Είναι μητέρα ενός παιδιου που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι» δήλωσε ο αποκαλούμενος και «δικηγόρος του διαβόλου» σύμφωνα με τον οποίο το αίτημα της πλευράς Καϊλή θα είναι η αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.

Κατά την ΕΡΤ το αίτημα εξαίρεσης του δικαστή Κλεζ κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο δικηγόρος του συλληφθέντα για το σκάνδαλο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως στην περίπτωση που το προδικαστικό συμβούλιο πει και πάλι «όχι» στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, τότε η υπόθεσή της θα συζητηθεί εκ νέου μετά από δύο μήνες και όχι έναν όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες δύο φορές.

Ωστόσο ,η πλευρά της κυρίας Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα υποβολής έφεσης εντός 24 ωρών μετά την απόφαση.

Η παρουσία Παντσέρι - Ταραμπέλα στο συμβούλιο

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν πολύ καθοριστική για τις εξελίξεις στην έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς τη συμερινή ημέρα, καθως ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου βρίσκονται και ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ο Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή και κρατείται στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

Ο Ταραμπέλα έπεσε στα χέρια των αρχών μετά τις καταθέσεις του Παντσέρι, ο οποίος έχει υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας και μεταμέλειας με τις βελγικές εισαγγελικές Αρχές, ώστε με αντάλλαγμα μία ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ίδιου και της οικογένειάς του να δώσει στοιχεία για την υπόθεση του Qatargate.

Μάλιστα ο Μαξίμ Τόλερ, δικηγόρος του Ταραμπέλα, λίγο πριν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, δήλωσε για τον εντολέα του: .«Ο Παντσέρι τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος»,

Αυτό πάντως που ενδιαφέρει πολύ την πλευρά της Εύας Καϊλή είναι τι έχει καταθέσει για αυτήν ή τι προτίθεται να πει ακόμα στις βελγικές Αρχές για τον ρόλο της στην υπόθεση ο Πατσέρι. Οι καταθέσεις του τελευταίου, όπως εκτιμάται, πιθανότατα θα επηρεάσουν την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για τη συνέχιση ή όχι της κράτησής της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Δείτε επίσης