Πολιτική

Στον Στουρνάρα ο Τσίπρας μετά από 7 χρόνια και 2 ειδικά δικαστήρια

«Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, μόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Στουρνάρα ο Τσίπρας μετά από 7 χρόνια και 2 ειδικά δικαστήρια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά από 7 χρόνια και 2 ειδικά δικαστήρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος και διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν εκτός από τον κ. Τσίπρα, η τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, μόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησης του με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον διοικητή της ΤτΕ και τους συνεργάτες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις καθώς και να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ «την ανησυχία μας για την μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ». Σημείωσε ότι «αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετούν». «Άρα», προσέθεσε, «εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τόνισε ότι «βεβαίως αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της α' κατοικίας, δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα». Προσέθεσε δε πως «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί να μην έχει μια σταθερή προοπτική αυτό το φαινόμενο, εντούτοις εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μια μη ανεκτή συνθήκη». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως «όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα -ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μια διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% όταν ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 2%-, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Σημείωσε ότι «οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων».

«Βεβαίως», υπογράμμισε, «εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες κι όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης με το οικονομικό επιτελείο και να αναστρέψει τα όσα έχουν προηγηθεί.κατά τη διακυβερνηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης