Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπλίνκεν

Η γεύση που αφήνει η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι κάτι παραπάνω από θετική, λένε κυβερνητικές πηγές

Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπλίνκεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ως το επιστέγασμα και την δικαίωση της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα όσα διαδραματίστηκαν στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η γεύση που αφήνει η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι κάτι παραπάνω από θετική.

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πλήρη ταύτιση θέσεων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν ανοικτά αυτή την στιγμή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τα ενεργειακά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια Αθήνα και Ουάσινγκτον κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες Μητσοτάκης και Μπλίνκεν προμήνυε μια καλή και εποικοδομητική βραδιά η οποία επισφραγίστηκε στο δείπνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια και τόνισε ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση κοιτάζοντας προς την Άγκυρα

ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Τόνισε ακόμα ότι στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά εξέφρασε την οδύνη του για την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία και μάλιστα άνοιξε ακόμα μια χαραμάδα διαλόγου με την Άγκυρα λέγοντας: «Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι τρεις σταθμοί του Μπλίνκεν στην Αθήνα

Σήμερα στις 08.45 το πρωί ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ ο οποίος αφοράι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά και θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από την Τουρκία.

To απόγευμα, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου.

Δείτε επίσης