Πολιτική

Σαφές μήνυμα Μπλίνκεν σε Τουρκία: Να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση

«Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών», δήλωσε ο Ν. Δένδιας

«Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας» - Live οι δηλώσεις Δένδια - Μπλίνκεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα έστειλε από τη χώρα μας και κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια ο Άντονι Μπλίνκεν.

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

Το ραντεβού των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, με την ενδεικτική προσφώνηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του: «Νίκο φίλε μου».

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

Όπως είπε χαρακτηριστικά μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ο Άντονι Μπλίνκεν για στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Στο ίδιο θέμα, τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι ως Ελλάδα «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αναφορά στο casus belli εκ μέρους της Άγκυρας και απάντησε ότι «σαν εταίρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

«Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Ξεκινώντας τις δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για στέρεη βάση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ που βασίζεται σε «αξίες όπως η δημοκρατία η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση στις αρχές του χάρτη στον ΟΗΕ» κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας. Όπως είπε, μάλιστα, «ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ομογένειας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «η Ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εραρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του κατασταστικού χάρη του ΟΗΕ και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας». Υπενθύμισε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία όπου, όπως είπε, συμφώνησαν με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μια φυσική καταστροφή για να συνεργαζόμαστε.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτο αντικατοτρίζεται στη σημασία που δίνουν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι «όπου πήγα και με όποιους μίλησα είδα τον τεράστιο πόνο» και σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την άμεση βοήθεια που προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το παράδειγμα που έδωσαν στους Αμερικανούς οι Έλληνες. Όπως είπε «ο πρόεδρος Μπάιντεν μας θυμίζει συχνά στις ΗΠΑ ότι δεν ιδρυθήκαμε ως εθνική ή θρησκευτική ομάδα αλλά ως ιδέα, μια ιδεά που ήταν ελληνική».

«Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα επέδειξε τη θέληση να στηρίζει τις αρχές της δημοκρατίας είδικά τώρα που η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο. Αυτό τον πόλεμο κανείς δεν τον ήθελε. Αφού συνεχίζεταιι ο πόλεμος πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά θα ανοίξουμε το "κουτί της Πανδώρας" και θα δώσουμε δικαιώμα σε αναθεωρητιστές και δεν το θέλουμε αυτό» πρόσθεσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συνεργασία εντός των διεθνών οργανισμών και των πολυμερών σχημάτων και τα ενεργειακά χαιρετίζοντας την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

«Συζητήσαμε συνεργασία στους τομείς των ΑΠΕ, οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εταίρο εκτός ΕΕ στο εμπόριο στις επενδύσεις στον τουρισμό» είπε ο Νίκος Δένδιας και κατέληξε με τη φράση «είναι μια ακόμη σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σου εύχομαι καλημέρα στη γενέτειρα της δημοκρατίας».

«Νίκο φίλε μου»

«Νίκο φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

«Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο, το 2021» είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

Η υποδοχή Δένδια στον Μπλίνκεν

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

O στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Αργότερα, ο κ. Μπλίνκεν προγραμματίζεται να ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά από τη Λινά Μενδώνη, ενώ αναμένεται να έχει και συνάντηση με στελέχη της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν προ ημερών στην Τουρκία.

 «Ποτέ πιο στενή η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» - Μήνυμα στήριξης από Μπλίνκεν

Δείτε επίσης