Πολιτική

Σβεν Μαρί: Το νέο αφήγημα Παντσέρι και το βασανιστήριο της Εύας στο κελί

«Θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη φυλακή, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό κι έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα», είπε ο δικηγόρος της

Σβεν Μαρί: Το νέο αφήγημα Παντσέρι και το βασανιστήριο της Εύας στο κελί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δικηγόρος «όσων ανθρώπων τον έχουν ανάγκη» δήλωσε ο Σβεν Μαρί, συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή που κρατείται στη βελγική φυλακή Χάρεν, λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Qatargate.

Ο επονομαζόμενος και «δικηγόρος του Διαβόλου», λόγω των υποθέσεων που έχει αναλάβει στην καριέρα του, αναφερόμενος στην εντολέα του είπε: «Θα μπορούσε να μην βρίσκεται στην φυλακή, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό κι έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σβεν Μαρί τόνισε ότι κατά την άποψή του: «Υπάρχουν δύο λόγοι που η κ. Καϊλή παραμένει στη φυλακή. Ο πρώτος είναι για να μην εξαφανίσει αποδείξεις και ο δεύτερος ότι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να καταθέσουν»

Ο Σβεν Μαρίμ αναλυτικότερα, είπε ότι: «Η δικογραφία σήμερα έχει 2.500 σελίδες, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει. Το δεύτερο σημείο είναι η επαφή με τους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ή με μάρτυρες. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Πρώτον, η κυρία Καϊλή έχει τηλέφωνο στο κελί της, όπως και οι άλλες κρατούμενες στη φυλακή. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να συνομιλήσουν με άλλα άτομα, διαθέτει τηλέφωνο και μπορεί να το κάνει. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές τις συνομιλίες καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να παραμένει κρατούμενη όλους αυτούς τους μήνες η κυρία Καϊλή. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Θα μπορούσε εύκολα, περιμένοντας μέχρι να γίνει η ακρόαση άλλων ανθρώπων. Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της. Έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».

«Οι αρχές επιτρέπουν στην Εύα Καϊλή να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα για μία ώρα. Πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί είκοσι τεσσάρων μηνών δεν καταλαβαίνει ακόμα πολλά πράγματα. Όταν ένα παιδί φτάνει στη φυλακή, δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει τι είναι η φυλακή. Όμως όταν το επισκεπτήριο κρατάει μια ώρα την ημέρα, πρέπει μετά από 35 λεπτά να προετοιμάσεις το παιδί ότι η μαμά θα φύγει. Μετά από 25 λεπτά το παιδί κλαίει. Το παιδί είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα. Πιστεύω ότι τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για το παιδί που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, πρόκειται για βασανιστήριο γιατί το παιδί φεύγει προς την έξοδο και η Εύα Καϊλή επιστρέφει στο κελί της», κατέληξε ο δικηγόρος.

Ο Παντσέρι άλλαξε αφήγημα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον ρόλο του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του Ιταλού ευρωβουλευτή που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς αλλά, υπέγραψε Μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, o Σβεν Μαρί είπε ότι «μένει να διευκρινιστεί. Δεν είναι ξεκάθαρο. Στην αρχή της έρευνας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή εκλήθη να απαντήσει σε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων. Στη συνέχεια άλλαξε αφήγημα. Εμφανίζεται σήμερα με μια διαφορετική γραμμή. Δηλαδή δηλώνει μεταμέλεια που σημαίνει ότι θα βοηθήσει την έρευνα λέγοντας την αλήθεια. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όταν στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού δηλώσει μεταμέλεια ο Παντσέρι έλεγε διάφορα πράγματα, η δικαιοσύνη έλεγε ότι ήταν ψέματα, ενώ τώρα όλα όσα λέει θεωρούνται αληθή, φαίνεται σαν ο λόγος του Ευαγγέλιο».

«Είστε συνήγορος του τρομοκράτη τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Λοιπόν, ποιος είναι πραγματικά ο Σβεν Μαρί; Ο επαναστάτης δικηγόρος, όπως γράφετε στο βιβλίο σας ή ο συνήγορος του Διαβόλου. Και γιατί;» ρώτησε στη συνέχεια η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Τότε ο Σβεν Μαρί απάντησε: «Είμαι ο δικηγόρος των ανθρώπων. Αυτό που είναι πολύτιμο για εμένα είναι να έχει ο κάθε άνθρωπος που είτε είναι θύμα είτε είναι φερόμενος δράστης ενός εγκλήματος δικαίωμα στην υπεράσπιση. Δεν θα γίνω ποτέ δημοφιλής υπερασπιζόμενος τρομοκράτες. Δεν θέλω να γίνω δημοφιλής, υπερασπιζόμενος κάποιον που έχει πέσει θύμα επίθεσης με βιτριόλι. Ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι δημοφιλής. Ο ρόλος μου είναι να υπερασπίζομαι ανθρώπους που έχουν ανάγκη και πιστεύω ότι η Εύα Καϊλή με έχει ανάγκη».

Δείτε επίσης