Πολιτική

Μητσοτάκης από Βουλή: Η στήριξη των αδυνάμων μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα

Πάνω από 700. 000 οι αιτήσεις για το Market Pass - «Πιο πυκνό το δίχτυ ασφαλείας για τους οφειλέτες»

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη διπλή σημασία που έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέλησε να επισημάνει μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που ήταν σε καθεστώς ομηρείας με τις περιουσίες τους μετέωρες και πρόσθεσε ότι λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μόνο από την τελευταία καταγραφή προέκυψε ότι πάνω από το 90% των δημόσιων κτημάτων έχουν καταπατηθεί.

«Οι πρακτικοί ιδιοκτήτες έμεναν σε αυτά τα κτήματα χωρίς να τους ανήκουν είπε και από το 1930 νόμοι επί νόμων προσέφεραν κίνητρα με ανελαστικούς νόμους. Η αντιφατική κατάσταση τελειώνει σήμερα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν και το κράτος παίρνει πρόσθετα έσοδα.», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το τίμημα της εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες αλλά στην εξίσωση μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια.

Προβλέπονται όμως, συμπλήρωσε και σαφή αντίβαρα ώστε η διευθέτηση να μην γίνει μια άκριτη και μαζική τακτοποίηση καταπατημένων.

Ρυθμίζονται επίσης αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το κράτος, πρόσθεσε.

Πάνω από 700.000 αιτήσεις για το Market Pass

Η διαδικασία εξελίσσεται ηλεκτρονικά, εξήγησε, μέσω του gov.gr και ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής και αυστηρός.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 για όσους έχουν χτυπηθεί από καταστροφές. Η πολιτεία στέκεται δίπλα σε όσους είναι πιο ευάλωτοι. «Η στήριξη των αδυνάμων μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα», τόνισε.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του Market Pass το οποίο θα καλύπτει μέρος των εξόδων της ελληνικών οικογένειας για το επόμενο εξάμηνο. Είναι άλλο ένα ανάχωμα της πολιτείας στο κύμα ακρίβειας, πρόσθεσε. Κι επειδή η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για ψίχουλα να σας πω ότι έχουν ξεπεράσει τις 700.000 οι αιτήσεις.

«Πιο πυκνό το δίχτυ ασφαλείας για τους οφειλέτες»

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είπε μεταξύ άλλων ότι το δίχτυ ασφαλείας γίνεται πιο πυκνό για τους οφειλέτες.

Η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί αλλά να κατανοεί βοηθώντας τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν.

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε ξαναζεσταμένα ψέματα για εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς από αυτούς που τους θεσμοθέτησαν και μας είπαν ότι 25.000 πλειστηριασμοί επί των ημερών τους ήταν λίγοι».

Τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν σπίτια και πολλά ρυθμίζονται συναινετικά. Και κάθε οφειλέτης μπορεί να παγώσει κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με τελευταία τροπολογία παρατείνονται οι αμοιβές σε εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Πως απαντάτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη σας στην ψήφισή τους. Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους πολίτες μας με αναπηρία. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο παίρνετε εσείς διαζύγιο από την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και τον διχασμό και απόντες από την στήριξη της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει την εσωτερική σταθερότητα και περνά στην πρόοδο και την προκοπή. Οι πολίτες ζουν συγκρίνουν και κρίνουν και ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα, τον μετρημένο ρεαλιστή από τον υποκριτή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, ώστε οι εκλογές της Άνοιξης να φέρουν μια νέα Άνοιξη στον τόπο.».

Δείτε επίσης