Πολιτική

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο διάλογος με την Τουρκία να έχει βάθος χρόνου από την άλλη πλευρά

«Να υπάρχει διάθεση από την άλλη πλευρά»

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο διάλογος με την Τουρκία να έχει βάθος χρόνου από την άλλη πλευρά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Γίνεται μια προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις πάνω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, αλλά για συνομιλίες πάνω σε μια θετική ατζέντα, όπως η ενδεχόμενη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θέλει αυτός ο διάλογος να έχει βάθος χρόνου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής διάθεση και από την άλλη πλευρά. Διότι αν, όπως είπε, ξεκινήσει ο διάλογος και ταυτόχρονα η Τουρκία επιστρέψει στη ρητορεία της προηγούμενης περιόδου, ουσιαστικά θα έχουμε κάνει δέκα βήματα πίσω.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «στόχος είναι να συγκροτήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ρεύμα στις πρώτες εκλογές, ώστε στις δεύτερες να πετύχουμε αυτοδυναμία».

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να μπει σε μια πολιτική περιπέτεια με κυβερνήσεις ετερόκλητων σχημάτων, χωρίς συνοχή και ιδεολογική ταυτότητα», σημείωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι στη νέα πραγματικότητα του πολέμου και των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων δεν μπορούμε να πορευόμαστε «ψάχνοντας ποιος είναι ο καπετάνιος και ποιος είναι ο δρόμος που κοιτάζει η πυξίδα μας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει και πάλι να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, η ανεργία έχει μειωθεί δραστικά και το ΑΕΠ αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρατήρησε τέλος ότι με το «τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο» που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δάνεια πολλών ανθρώπων περιήλθαν σε funds και οι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τις κατοικίες τους.

Αντίθετα, σημείωσε ότι με τον σχετικό νόμο της ΝΔ ρυθμίζονται πολύ καλύτερα τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και πλέον πολλοί πλειστηριασμοί δεν υλοποιούνται, καθώς επιτυγχάνεται συμβιβασμός και ρύθμιση του χρέους.

Δείτε επίσης