Πολιτική

Εκλογές: Τι είπε ο Οικονόμου για το ενδεχόμενο τηλεμαχίας Μητσοτάκη - Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μονίμως παρών στην τοξικότητα και στον διχασμό»

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι μονίμως παρών στην τοξικότητα και στον διχασμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Δεν είμαστε αρνητικοί στην πιθανότητα ενός τηλεοπτικού debate» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ένα από τα ζητούμενα διαβούλευσης των κομμάτων είναι και ο πολιτικός διάλογος, η τηλεμαχία μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων και ενδεχομένως και ανάμεσα στους αρχηγούς των δυο κομμάτων που προηγούνται. Αυτό γινόταν σε όλες τις προεκλογικές αναμετρήσεις και θα γίνει και τώρα. Είχαμε την δυνατότητα και την ευκαιρία κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας να δουν οι Έλληνες πολίτες αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν είχαμε ξαναδεί», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο ερώτημα αν είναι αρνητικός στην διεξαγωγή ενός debate, απάντησε: «Όχι βέβαια».

Για τον χρόνο των εκλογών ο κ. Οικονόμου είπε αναφερόμενος στην φράση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν αργούν οι εκλογές: «Ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το εννοεί».

Για το πόσα υπουργικά συμβούλια θα γίνουν ακόμα απάντησε: «Θα έχουμε ανάλογα με την τακτικότητα των ζητημάτων μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Από εκεί και πέρα όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε με τον πιο επίσημο και απόλυτο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μονίμως παρών στην τοξικότητα και στον διχασμό»

«Η διεθνής συγκυρία, όπως γνωρίζουμε, έχει γεννήσει πολλά νέα προβλήματα ενώ παράλληλα έχει οξύνει πολλά άλλα, τα οποία στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε κάτω από το χαλί, τα άφηνε να χρονίζουν και να βασανίζουν τους πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει την κοινωνία, ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Γιατί για μας πολιτική -όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει- είναι η επίλυση των προβλημάτων και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, είναι η ειδοποιός διαφορά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου μίλησε για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Εξήγησε ότι ανάμεσα στα άλλα «με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόντουσαν σε ομηρία με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση.

Δεύτερον, βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του». Εξήγησε ότι εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράτττονταν από τη φορολογική διοίκηση, παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να εντάσσει σε αυτήν τη διαδικασία τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής, εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της συναίνεσης ή της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς όσο και από τους οφειλέτες.

Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες και παραγράφεται η ποινή προεξόφλησης. Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές που είχαν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές, παρατείνονται οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα αδιαμφισβήτητο όφελος για τους πολίτες, γύρισε την πλάτη και επέμεινε στην κοινοβουλευτική απουσία που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νομίζει ότι το κόμμα του είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προσβάλει τη δημοκρατία, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τον κατηγόρησε ευθέως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είπε ότι απέδειξε πως παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. «Απέδειξαν ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά», σημείωσε.

Όσον αφορά το διευρυμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι διανύει από την Τετάρτη τη 17η εβδομάδα εφαρμογής με τις τιμές να διαπιστώνονται σταθερές ή μειωμένες στο 91% των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του αλλά και με σημαντικές προσθήκες. Από χθες, το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα.

Πρόσθεσε, τρίτον, ότι κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Όπως υπογράμμισε, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν την Τετάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 97 (11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Ακόμη ανέφερε ότι από αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία κάθε καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες μείωσαν και πόσο, και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι ενώ εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια, όποιος λέει το αντίθετο ψεύδεται, μπορούμε όμως κι έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Σημείωσε ότι δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα και αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της κοινωνίας λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και της ακρίβειας στην αγορά, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass, τους ελέγχους στην αγορά. «Το πρόβλημα παραμένει αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του, αν δεν εφαρμόζαμε τις πολιτικές που περιέγραψα. Η κυβέρνηση δεν χάνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και ο περιορισμός των επιπτώσεών τους στη ζωή των πολιτών. Όλη μας η προσοχή, όλη μας η ενέργεια εστιάζεται εδώ και μήνες στον τομέα αυτό», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως απόδειξη είναι το γεγονός ότι χθες, με τη συμπλήρωση της δεύτερης ημέρας που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα για το Market Pass, είχαν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις. Μέτρο που προέρχεται από τους πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη φορολόγηση υπερκερδών σε δύο επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα υπογραμμίζοντας τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Δείτε επίσης